Донор дарява с шанс за нов живот четирима

Лекари извършват четири трансплантации

Донор дарява с шанс за нов живот четирима | StandartNews.com

София. Млад мъж, който е бил приет във ВМА-София с тежка черепно-мозъчна травма и по-късно изпаднал в мозъчна смърт, дава шанс на за нов живот на четирима пациенти.

Това е нова донорска ситуация в рамките на два дни. Четирите операции, които бяха извършени в събота, засега са успешни, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

След като мъжът е изпаднал в мозъчна смърт, близките му са дали съгласието си за донорство на органите и екипите са експлантирали сърцето, черния дроб и двата бъбрека.

След окончателно установяване на мозъчната смърт на донора, още през нощта, преди експлантацията на органите, потенциалните реципиенти за сърцето и черния дроб са извикани в болниците в София.

В съответствие с критериите, експерти от ИАЛ са определили в кои лечебни заведения да бъдат извършени трите вида трансплантации. В момента в УСБАЛССЗ „Св. Екатерина" екип, ръководен от проф. Генчо Начев, трансплантира сърцето на донора.

Чернодробната трансплантация също е започнала и се извършва във ВМА от екипа на проф. Никола Владов. Двете бъбречни трансплантации ще бъдат извършени по-късно днес в УБ „Лозенец".

Министерство на здравеопазването изразява дълбоката си благодарност към близките на донора за тяхното високохуманно решение, благодарение на което могат да бъдат спасени четири човешки живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай