Домошар отговаря за бежанците

Домошар отговаря за бежанците | StandartNews.com

Вълната от бежанци, която ни заля покрай конфликта в Сирия, отвори много работа на ресорната агенция. 1600 са настанените в нейните центрове, а извън нея живеят 1500 души. Това съобщи наскоро ръководителят на държавното ведомство Никола Казаков. И подробно разясни процедурата от момента на засичането на бъдещите бежанци на границата до настаняването им. В първите 24 часа "Гранична полиция" обработва техните документи. След това, ако подадат молба за закрила, се предават на държавната агенция, уточни Никола Казаков. Прави се регистрация на бежанците, като се снемат и пръстови отпечатъци, защото влизат в система Евродаг. По този начин агенцията може да отсее дали бежанецът е поискал закрила в друга държава и как тя е реагирала.

След като мине по общия ред, процедурата за даване на статут продължава по закон 3 месеца, но може да отнеме и още толкова, ако има нови обстоятелства и непълно изясняване на бежанската история, допълни Никола Казаков пред БНТ. Той ръководи ведомството вече три години, но едва сега влезе в светлината на прожекторите. Никола Казаков е зодия Козирог. Роден е на 6 януари 1953 г. Завършва висшето военно училище във Велико Търново и Военна академия "Георги Сава Раковски". Като офицер е работил на различни позиции в Министерството на отбраната и Българската армия. Заемал е ръководни длъжности във финансовата дирекция на Столичната община. Там е оглавявал общинското предприятие "Туристическо обслужване". Владее английски и руски език.
Колегите му го намират за много трудолюбив и отдаден човек. Казват, че като шеф бил строг и взискателен.
От 2010 година Никола Казаков поема Агенцията по бежанците към Министерския съвет. Сяда в шефския стол, след като предшественикът му си тръгва със скандал и обвинения.

Сега, откакто е възникнала кризата, Казаков е нонстоп в срещи и почти няма време за семейството си и за личния си живот.

Иначе обожава да прекарва вечерите у дома със съпругата си Иванка. Двамата се запознали преди години в старата столица Велико Търново. Именно там е бил студент Никола Казаков. А съпругата пък му е родена в болярския град. Никола Казаков има син - Цони, който живее във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай