Доклад: Проблемите в България са корупция и престъпност

Според „Фрийдъм хаус" медиите в страната още са „частично свободни"

Доклад: Проблемите в България са корупция и престъпност | StandartNews.com

София. Корупцията, организираната престъпност, сивата икономика, недостига на прозрачност, дискриминацията и все повече концентрация в медийната собственост – това продължават да бъдат основните проблеми на България, според годишния доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус" за свободата в света. Други проблеми са домашното насилие и трафикът на хора.

Организираната престъпност продължава да е сериозен проблем. Голям брой предполагаеми поръчкови убийства през последното десетилетие остават неразкрити, а през 2012 г. бяха извършени нови убийства, свързани с организираната престъпност, пише в доклада на организацията. Арестувани бяха фигури от престъпния свят, но има незначителен брой присъди по важни дела. През 2012 г. прокуратурата не се зае да разследва доказателства за минали връзки на тогавашния премиер Бойко Борисов с организираната престъпност.

Сериозен проблем е корупцията. Сенчестата икономика има дял от около една трета от Брутния вътрешен продукт. България е на 75-о място в класацията за 2012 г. на "Трансперънси Интернешънъл" за възприятие на корупцията, припомня „Фрийдъм хаус".

Организацията установява, че проведените реформи в съдебната система не са довели до практически промени в нейната ефикасност и прозрачност.

Известно влошаване се наблюдава при медийната свобода. Българските медии станаха по-уязвими на политически и икономически натиск, някои чужди медии се оттеглиха от пазара, а медийната собственост стана по-концентрирана. Държавните медии като цяло отразяват балансирано събитията, но неефикасното законодателство ги излага на политическо влияние, се отбелязва в доклада.

България е оценена като страна с частично свободни медии и е поставена непосредствено пред Монголия на 77-мо място сред 196 държави и територии в класацията. Спрямо миналата година за България на практика няма промяна, защото в доклада, обхващащ 2011г., тя е на 78-о място, но от 197 държави, а индексът й се е подобрил със само един пункт по 100-точкова скала.

Хора, изповядващи малцинствени религии, съобщиха за случаи на тормоз и дискриминация въпреки че конституцията гарантира свобода на вероизповеданието. Етнически малцинства, конкретно ромите, продължават да са подложени на дискриминация в заетостта, здравеопазването, образованието и жилищното настаняване, отбелязва Фрийдъм Хаус в доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай