До 230 лв. отгоре за лекар в "Пирогов"

Техническа грешка забавила заплатите

До 230 лв. отгоре за лекар в "Пирогов" | StandartNews.com

София

Заплатите в Пирогов скачат с 42,71 на сто в сравнение с януари. Това обяви днес на пресконференция шефът на болницата доц. Димитър Раденовски.

Той обясни, че се е получило известно напрежение сред част от персонала заради закъснението на заплатите. Причината била в техническа грешка при изчислението на увеличението.

Доц. Раденовски увери, че в понеделник новите заплати ще бъдат преведени в картите на подчинените му.

Новата средна основна заплата за лекарите ще е 655 лв. , а средната брутна - 1289 лв. Доктор без специалност ще получи 50 лв. увеличение., за една специалност сумата ще е 100 лв. отгоре, а за две специалности - 230 лв.

С корекцията сестрите ще получат 420 лв. средна основна заплата и 736 лв. брутна., което е с 80 лв. повече.

За санитарите основните пари ще са 260 лв., а брутните 385 лв. При тях увеличението е с 40 лв.

Посещението на здравния министър и премиерът Сергей Станишев в болницата е катализирало напрежението около чаканото увеличение на заплатите, обясни шефът на клиниката за интензивно лечение проф Милан Миланов.

Според него администрацията е трябвало да обясни на близо 2000- те работещи в болницата, че има технически проблем при изчислението. Миланов изтъкна, че болницата получава по 501 лв. за всеки спешен случай. Засега здравното ведомство превежда парите за 30 от общо 70-те интензивни легла в отделението.

Според Миланов средният разход за интензивен случай е около 900 лв. Професорът обаче не отрече, че за първи път клиниката започва да получава задоволителни приходи.

Ръководството на "Пирогов" е изпратило писмо до здравния министър с молба да има правен защитник в болницата, който да бъде на подчинение на националния омбудсман и при него пациенти или близки да могат да сигнализират за случаи на корупция. Заплащането на защитника трябвало да идва отвън, не от болницата.

На 1 юни отваря врати клоун-клиника за арттерапия в болницата, където двама клоуни-проф. Роко и проф. Коко ще обикалят с лекарите на визитация при децата, стана ясно днес. Клоуните ще изнасят представления.

Румяна Милева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай