Девет титани на финала на Чудесата

Девет титани на финала на Чудесата | StandartNews.com

Избираме кой е №1 в "Съкровища", "Атракции" и "Открития" по БНТ 1

Девет легендарни родни културно-исторически обекта стигнаха Големия финал на "Чудесата на България". Кои три от тях са любимците на българите ще стане ясно в понеделник вечер в ефира на БНТ1. От 18,30 часа в ефира на обществената телевизия ще бъде финалният сблъсък на титаните. По време на 90-минутното предаване на живо всички пред малкия екран ще изберем кой е номер 1 в категориите "Съкровища", "Открития" и "Атракции". В тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България" до топ 3 в трите категории стигнаха едни от най-популярните обекти, които малки и големи, българи и чужденци свързват с България. Така например за първото място в категория "Съкровища" се борят Панагюрското, Варненското и Рогозенското. Битката в "Атракции" е между остров Света Анастасия, вила "Армира" и крепостта "Баба Вида". До финалния сблъсък в "Открития" пък стигнаха Гробницата на Севт III, Акве Калиде и Гроба на Деспот Слав.

По традиция последната седмица на вота е най-оспорвана. Хората в различни точки на страната се амбицират именно тяхното местно Чудо да грабне златото. Затова и трескаво гласуват. Вотът продължава на www.bgchudesa.com. Там ще може да се гласува и по време на живото предаване в понеделник. За да може повече хора да дадат гласа си, "Стандарт" пуска и sms линия. А ако все още се колебаете, кой за вас е номер 1, вижте сблъсъка на 9-мата титани.

Панагюрското съкровище е от символите на България

Панагюрското златно съкровище, излагано в най-големите музеи по света и видяно от милиони хора, е един от най-разпознавамите символи на България. То представлява античен златен сервиз за пиене с общо тегло 6,164 кг и е открито на 8 декември 1949 г. край Панагюрище.

Принадлежало е на неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр. Хр. и е било използвано за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

Състои се от 9 златни предмета - една фиала и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските князе. Представянето на богове и херои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция - те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

Смята се, че предметите са изработени в Лампсак, елинска колония, намираща се на южния бряг на Черно море, в днешна Турция.

Среброто от Рогозен изкача от селски двор

Рогозенското съкровище е тракийски сребърен сервиз, открит във врачанското село Рогозен. Това е най-голямото по своите размери съкровище, намирано на територията на България. Състои се от 108 фиала, 54 канички и 3 чаши от сребро с висока проба, някои от които - позлатени, с общо тегло 20 кг. Предполага се, че съкровището е било притежание на местен тракийски владетелски род. То е изработено през VI и V в. пр. Хр. Върху няколко съда е изписано името на одриския цар Котис, а върху един - името на сина му Керсеблепт.

Голямата част от Рогозенското съкровище се съхранява в Регионалния исторически музей във Враца, а 15 съда се намират в Националния исторически музей в София.

Съкровището е открито на двe части. Първата, която се състои от 65 предмета, е намерена случайно през есента на 1985 година от Иван Димитров в двора на къщата му. В продължение на 3-4 месеца той не съобщава за откритото богатство поради страх, че дворът му ще бъде разкопан и съсипан от археолозите. Но в началото на януари 1986 г. той занася откритите предмети на кмета на селото Борис Драмкин, който веднага се обажда в Регионалния исторически музей - Враца. Пристигналите археолози Богдан Николов, Спас Машов и Пламен Иванов отриват и останалите 100 предмета. Рогозенското съкровище е обявено за находката на миналия век.

Най-старото злато в света - край Варна

Най-старото златно съкровище в света е намерено не в Шумер, не в Египет, нито пък в предколумбова Америка, а в един неолитен некропол, открит от местния археолог Иван Иванов до град Варна през 1972 г. Съкровището има изключителна стойност, защото учените го датират от VI хил пр.н.е. Това сензационно откритие изправя науката пред нови въпроси относно древните цивилизации, обитавали българските земи преди траките. Варненското съкровище и до днес привлича вниманието на учени от цял свят. До момента от некропола са проучени 294 гроба, в които са открити над 3000 златни предмета. Находките впечатляват с изключителното си многообразие - над 38 вида, тежащи общо над 6 килограма. Освен златни са открити и много медни и кремъчни предмети, изделия от камък и сребро и много глинени съдове. Днес находките от некропола са изложени в Археологическия музей във Варна, а заради изключителната си ценност и интереса, който предизвикват, често гостуват в музеи в страната и чужбина.

Храмът гробница на Севт III

Гробницата на тракийския цар Севт III се намира в могилата "Голямата Косматка" южно от град Шипка и е отрита през 2004 г. от археолога Георги Китов. Тя е датирана от втората половина на V в. пр. Хр. В нея са открити златният венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем, апликации за конска амуниция и др. Но най-голямата забележителност без съмнение е бронзовата главата на царя на одрисите Севт III, който е бил погребан в нея.

Храмът гробница се състои от коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60 т. Трите помещения са изградени с правоъгълни каменни блокове и са покрити с плочи. Двукрила мраморна врата затваря входа на кръглата камера. Горните полета на крилата са украсени с изображения на бог Дионис, като в източното той е олицетворение на слънцето, а в западното - на земята и нощта.

В правоъгълната камера са ритуалното ложе и ритуална масичка. Те били покрити с тъкан, изработена от златна нишка. Там е било извършено пищно погребение на владетеля.

Остров Света Анастасия пази легенди за несметни богатства

Малкият остров Света Анастасия край Бургас е място, обвито в тайнствени легенди, които връщат времето цели пет века назад. Една от тях разказва, че пирати са нападали и опожарявали няколко пъти острова. Причина за кървавите набези на морските разбойници е старинно предание, според което на острова е заровено несметно златно съкровище. Друга легенда разказва, че преди много векове до острова са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но има следи от две опожарявания. Някои вярват, че под самата Св. Анастасия е скрито имането на Вълчан войвода, а до него се стига през кладенеца в центъра на острова. През годините много смелчаци са отивали да го търсят, но досега никой не го е намерил.
Света Анастасия е единственият обитаем остров в България. Намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас и е изграден от вулканични скали. Островът е с площ само 0,01 кв. км, а височината е 12 метра. На него се намира старинният манастир "Света Анастасия". След Деветоюнския преврат през 1923 година занемареният островен манастир е превърнат в политически затвор.
Днес островът е вълнуваща туристическа атракция.

Вила "Армира" - бижуто на римските бохеми

Антична вила "Армира" се намира на 4 км западно от Ивайловград. Открита е при строителни работи за язовир през 1964 г. Археологическите проучвания са проведени под научното ръководство на ст.н.с. д-р Янка Младенова, а по-късно и от ст.н.с. д-р Гергана Кабакчиева от НАИМ-БАН.

Вилата е била издигната в долината на р. Армира през втората половина на I век сл. Хр. Тя е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римската епоха, проучени в България. Оценена е като изключителен архитектурен паметник от преди 2000 години.

"Армира" е най-пищно украсеният частен дом от римската епоха, разкрит в българските земи.
Сградата е изградена на площ от 3600 кв.м сред градина. Зданието е било двуетажно, с панорамна тераса и много помещения. В средата на първия етаж на вилата е имало громен открит басейн. Отделни части от постройката са разполагали и с нещо като съвременното подово. Особено ценна е мозайката от господарската спалня, в чийто северен край е изваян портретът на собственика с двете му деца. "Армира" е и част от листата с нови обекти от материалното и нематериално културно-историческо наследство на България, които ще бъдат предложени на ЮНЕСКО.

Замъкът "Баба Вида" е вечният страж на Дунава

В северната част на Видин, на брега на Дунав, при големия му завой извисява каменната си твърд легендарната цитадела "Баба Вида", обявена за национален паметник на културата. Заради нея преди години на герба на Видин е стоял надпис - "На Дунава вечен страж". Името на твърдината иде от легенда, чието време на възникване никой не знае. Според преданието, Вида била най-голямата от трите дъщери на български болярин, който владеел обширни земи. Преди да си отиде от белия свят, боляринът разделил владенията си между Вида, Кула и Гъмза.

Вида получила земите край Видин. На тях тя построила недостъпен замък и се затворила в него горда и недостъпна. В него самотна прекарала и последните си дни.

Историята обаче е друга. Замъкът е издигнат върху основите на римската крепост "Бонония" и се строи и достроява през цялото средновековие до ХIХ век. Българският градеж започва през втората половина на десетия век. Районът на замъка с града Бъдин е бил присъединен към първата българска държава, важна роля играе и по времето на Самуилова България.

Чудесата на България

Ти избираш

Гласувай на www.bgchudesa.com и с sms

Гласувайте за Панагюрското съкровище, като изпратите
sms PANAGYURSKO на номер 1714
цена 0,30 лв. с ДДС за абонати на Мтел и Виваком и 0,29 лв. с ДДС за абонати на Теленор

Гласувайте за Варненското съкровище, като изпратите
sms VARNENSKO на номер 1714
цена 0,30 лв. с ДДС за абонати на Мтел и Виваком и 0,29 лв. с ДДС за абонати на Теленор

Гласувайте за Рогозенското съкровище, като изпратите
sms ROGOZENSKO на номер 1714
цена 0,30 лв. с ДДС за абонати на Мтел и Виваком и 0,29 лв. с ДДС за абонати на Теленор

Гласувайте за Остров Св. Анастасия, като изпратите
sms ANASTASIA на номер 1714
цена 0,30 лв. с ДДС за абонати на Мтел и Виваком и 0,29 лв. с ДДС за абонати на Теленор

Гласувайте за Крепостта "Баба Вида", като изпратите
sms VIDA на номер 1714
цена 0,30 лв. с ДДС за абонати на Мтел и Виваком и 0,29 лв. с ДДС за абонати на Теленор

Гласувайте за Вила "Армира", като изпратите
sms ARMIRA на номер 1714
цена 0,30 лв. с ДДС за абонати на Мтел и Виваком и 0,29 лв. с ДДС за абонати на Теленор

Гласувайте за Гробницата на Севт III като изпратите
sms SEVT на номер 1714
цена 0,30 лв. с ДДС за абонати на Мтел и Виваком и 0,29 лв. с ДДС за абонати на Теленор

Гласувайте за Акве Калиде като изпратите
sms KALIDE на номер 1714
цена 0,30 лв. с ДДС за абонати на Мтел и Виваком и 0,29 лв. с ДДС за абонати на Теленор

Гласувайте за Гроба на Деспот Слав като изпратите
sms SLAV на номер 1714
цена 0,30 лв. с ДДС за абонати на Мтел и Виваком и 0,29 лв. с ДДС за абонати на Теленор

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай