Деца ще търсят съкровища в НИМ

Експонатите ще "разказват" за себе си с QR кодове

Деца ще търсят  съкровища в НИМ | StandartNews.com

На 5 май Националният исторически музей ще навърши 45 години. В тази връзка "Стандарт" започва поредица от публикации за годишнината. Днес ще ви разкажем какви изненади е подготвил най-големият музей у нас за Европейската нощ на музеите. Утре очаквайте специално приложение, посветено на 45 години НИМ.

Националният исторически музей /НИМ/ ще отпразнува тазгодишната Европейска „Нощ на музеите" като отваря на 19 май широко и гостоприемно вратите си за всички посетители – без разлика на пол, възраст и занятие - от девет и трийсет сутринта до полунощ, като от 18 часа до първия час на 20 май входът е свободен.
Но работата не е само гостоприемството, разбира се. Осмата поредна „Нощ в НИМ", която съвпада с 45-ия рожден ден на музея, предлага вълнуващи, познавателни и плодотворни срещи с историята и изкуството, в които всеки - и млад, и стар - може да намери по нещо за себе си.
Не случайно мотото на тазгодишния Международен ден на музеите – 18 май, е: „Хиперсвързани музеи: нови подходи, нови общества". Може да ви звучи малко претенциозно, но това, по-простичко казано, означава, че колкото и стара и достолепна да е музейната наука и практика, тя не само държи на постоянните си и преки „хипервръзки" с посетителите, но постоянно търси нови и нови пътища и пътечки да ги привлича по атрактивен и емоционален начин към себе си. И да ги вписва в „инвентарната книга" на верните си почитатели.
А сега по-конкретно. Да предположим, че вие, средностатистически майка и татко, сте решили да отидете семейно на музей в неговия празничен ден, с двете /примерно/ поотраснали деца, и дори да му посветите голяма част от деня.
Ние, музейните работници от НИМ, благодарим за честта, но бързаме да попитаме дали /или от кога/ не сте разглеждали постоянната ни експозиция? Ако, на вас, или на децата ви, това ще е за първи път, предлагаме ви да дойдете по-рано – „специалният", музеен ден започва, както казахме, в девет и половин сутринта и така експозицията може да е ваша чак до полунощ. Дори и да смятате, че я познавате, винаги може да ви се случи да намерите нещо ново в нея или пък да ви се прииска да опресните знанията и/или представите си за нашето минало. Още повече, че

експозицията е обновявана периодично

а както всяка година, и сега имаме новости:
За първи път на някои от експонатите на НИМ ще бъдат поставени QR кодове, с които ще можете да получавате допълнителна информация за тях. А пък информация за стотиците събития през тези години може да получите от специално уредената изложба: "45 години НИМ - историята на музея в плакати и каталози". Тези своеобразни знаци и любопитни свидетелства на времето очертават по убедителен начин плодотворния път на музея през годините - у нас и зад граница.
Нова е и изложбата „Спасени за поколенията". Не я пропускайте – тя е посветена на седемте културно-исторически обекта на България, включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Вие може и да ги познавате, но децата ви? Ако и на тях им е интересно – добре, а ако не съвсем – още по-добре. Вече минава 10 часа сутринта и може да ги заведете в тяхното „царство" – в Детския образователен център на НИМ, който ще е техен до осем вечерта. Там има различни ателиета, където децата, заедно с неизбежната забава и с игрите, ще могат да се научат на някои неща, които – ти да видиш! - се правят не само с компютри и с други модерни „джаджи", ами и с „голи" ръце.
Оставяте смело децата на грижите на нашите специалисти в ателиета и отивате на още една специална изложба: „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи - ХV–ХІХ в.".
Иновативната експозиция не само показва уникални образци на християнското и народното изкуство от ХV-XIX век, но и доказва по категоричен начин, че

духовното е неизменна част от прословутия „чип" на българина

И за да си донапълните душата с гордост и със заслужено самочувствие, хлътвате в залата, където е изложбата „Златарството по българските земи - XVI-XX в."
Може да викнете от Центъра и децата си, за да видят и те как блестят над петстотин изящни предмета на изкуството, излезли изпод ръцете /и душите!/ на гениални – известни и неизвестни - български златари. Екземплярите, които ще напълнят с възхита очите ви, са събирани търпеливо и всеотдайно, с родолюбива етнографска страст, десетилетия наред от колекционера Антонио Василев.
И сега – изненада! Дошли-не дошли при златарите, децата ви непременно трябва да се включат в нашата игра. И вие също може да опитате - кой не обича да се състезава, и да показва, че знае, че може, а когато играта е свързана с „Тайните на българската история", става още по-интересно и даже загадъчно.
Е, добре – ще кажем нещо в аванс: Играта е от типа „търсене на съкровище"; два отбора /от по петима души най-много/ бродят из залите на музея и се опитват да разбулват различни загадки. Победител е онзи отбор, който първи открие верните отговори и така не само стигне до „съкровищата", но и до...специалните награди, които сме подготвили. Но да знаете: никак не е лесно. Затова пък може да се забавлявате с тази игра от девет и половина до шест вечерта. Кажи-речи – цял ден.
Ако не ви е провървяло много-много в играта, в което впрочем искрено се съмняваме, ще можете да се утешите с концерт. От седем часа вечерта ви очакват музикантите от групата „Оратница", които омесват по изключително находчив и красив начин автентичния български фолклор със съвременните музикални стилове, като при това използват инструменти от цял свят...
Иска ви се пъстрият музикален десерт да продължи още, но вече е полунощ, а на децата, въпреки че още преживяват търсенето на съкровищата, вече са поуморени. Ама пък беше толкова хубаво!
Да не забравите на тръгване да си вземете от щанда на музея книгата, която търсехте отдавна – ще ви я предложат, както впрочем и всичко друго от щанда, на половин цена.
Завършва Европейската нощ на музеите, но не завършва европейското денонощие на нашия Национален исторически музей. Четиридесет и пет години не стигат!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай