Депутатът Табаков свърши в килията

Ще лежи 5 г. заради сделка за 29 млн., търсят му работа

Депутатът Табаков свърши в килията | StandartNews.com

Варна. Бившият депутат от ДПС и кмет на Дулово Митхат Табаков от 1 февруари е зад решетките във Варненския затвор, потвърди за "Стандарт" неговият шеф Росен Желязков. Той излежава 5-годишната присъда, която му потвърди Върховният касационен съд (ВКС) на 16 януари. Табаков ще бъде 2 седмици в приемното отделение на основния корпус на пандиза, както изисква законовият срок. Това е периодът на адаптация, който му се полага, за да се преодолее стресът.

"Няма килии, а спални помещения с настаняване по двама или трима души", отсече Росен Желязков. В рамките на двуседмичния период ексдепутатът трябва да мине пред постоянната комисия за изпълнение на наказанията, която ще види документите, ще направи оценка на риска и психологическо заключение. След това новият обитател на зандана ще бъде настанен в затворническото общежитие от открит тип, защото постановената му присъда е 5 г. на общ режим. Той ще избере дали да работи, но трудът е изискване за ресоциализация на затворниците. В общежитието, което е до Варненския затвор, има възможност за обща и квалифицирана работа. Такава обаче е привилегия на висшистите. Ако Митхат Табаков например има документ

може да стане парнаджия

Това е квалифицирана, а и недотам тежка работа, твърдят "ветерани" със стаж зад решетките.

В затвора, а и в общежитието, всички са на обща храна. "Не сме стигнали до кетъринг", отсече пак шефът на варненския пандиз. Който иска да си разнообрази менюто, разчита на асортимента в лавката.

Митхат Табаков не е единственият политик, който ще търка нара във Варненския затвор. Преди него, но за кратко, обитател на зандана бе кметът на Белослав Емил Дичев, който получи условна присъда, но беше зад решетките, докато течеше процесът срещу него. След като излезе на свобода, Дичев разказа, че е бил шеф на съвета на колектива, включващ всички затворници. Неофициално се е водил кмет на зандана, а задълженията му били да организира проявите в спорта и културата зад решетките.

Проверка на "Стандарт" установи, че на 16 януари Табаков окончателно е признат за виновен от ВКС за сключването на неизгодна сделка с близката до него фирма "Джеми". Дружеството е работило по европроект на стойност 28 876 258 лева без ДДС за изграждането на канализация на град Дулово, чийто кмет през 2009 г. е именно Табаков. Заедно с него, но за 4 г.,

"на топло" влиза и Алтан Чаушев

заместникът му като кмет на Дулово. От решението на апелативните магистрати става ясно, че Табаков и Чаушев са оправдани по част от обвиненията, сред които за причинена вреда на общинския бюджет и за това, че е възможно от деянията им да произлязат немаловажни вреди за община Дулово. Независимо от това апелативният съд отказва да намали размерът на наказанието и за двамата съпроцесници. От решението на ВКС пък се изяснява, че Табаков е оправдан и в частта за извършено престъплението по служба в периода 18 май-8 юни 2009 г., но в останалата си част присъдата е потвърдена.

Интерес представляват мотивите на върховните магистрати в състав: председател Лилия Методиева, докладчик Теодора Стамболова и Галина Захарова. По възраженията на подсъдимите за явна несправедливост на наложените им наказания върховните съдии се мотивират, че присъдите трябва да останат ефективни така: "Поведението на касаторите е

торпилиращо държавността и унижаващо авторитета

на институциите и в страната, и по света и единственият адекватен отговор на фона на обществената нетърпимост спрямо подобни деяния в едно демократично общество е подсъдимите да осмислят стореното и да се превъзпитат в пенитенциарно заведение, изтърпявайки наказание лишаване от свобода около средното такова", пише в решението. Това е първото дело, по което депутат има влязла в сила ефективна присъда лишаване от свобода. В момента срещу Табаков се водят още няколко дела на първа инстанция, където той е съпроцесник с другия ексдепутат Гюнай Сефер. Вчера едно тях бе отложено в Софийския градски съд, защото Табаков не бе докаран от Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай