Депутат от "Промяната" изневери на Харвард, облече везана риза

Патриотичният стайлинг бе допълнен от още един аксесоар, поставен съвсем близо до сърцето

Депутат от "Промяната" изневери на Харвард, облече везана риза | StandartNews.com

Народен представител от "Продължаваме промяната" изневери на харвардския дрескод, която наложи неговата партия в парламента. 

Вместо с традиционната бяла риза с разкопчано най-горно копче и без вратовръзка, Иван Манев се яви на работа в парламента с бяла риза, извезана с традиционни български шевици.

Патриотичният стайлинг бе допълнен от още един аксесоар, поставен съвсем близо до сърцето на депутата - дискретен трибагреник на левия му ревер, пише "Дарикнюз".

Дрескодът на депутатите е бил на прицел в предходни парламенти, особено този на народни представители от ИТН, които идваха на работа със скъсани дънки или тениски.

Досега никой не бе се обличал за работа в пленарната зала с мотиви на традиционно българско облекло.

Преди да стане депутат от ПП, Иван Манев се е занимавал с бизнес през последните 20 г. Има опит в големи български и международни компании. През 2017 г. стартира своя компания в сферата на образованието.  Създава мобилно приложение, подпомагащо ученето на чужди езици, достигнало потребители в над 170 държави.

Навремето шевиците са били неизменна част от украсата на традиционните носии на българите. Те са били поставяни предимно по краищата на облеклото – покрай ръба на ризата, около деколтето, по долната част на полата или престилката, както и по чорапите.

Най-често използваните везбени орнаменти са растителните, каквито са изобразените и върху кенарената риза на Иван Манев. Често застъпени са били и шевиците на майката Земя, стилизирани слънчеви и родови знаци.

Във везбите по дрехите нашите праотци са закодирали много символика. Шевиците са били натоварени с надежди, вярвания и дори окултност. Те са смятани за изкуство, с което българите са предавали послание за здраве, любов и благоденствие, както и своя бит и култура.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай