Ден на траур (обновена)

Държавните глави сведоха глава пред Максим

Ден на траур (обновена) | StandartNews.com

Днес е ден на национален траур в памет на починалия на 6 ноември патриарх Максим. В 9,00 ч в храм „Св. Александър Невски” започна заупокойна литургия, водена от Великотърновския митрополит Григорий.

В 10,30 часа беше дадено и началото на опелото. То се води от Вселенския патриарх Вартоломей – като пръв сред предстоятелите на православните църкви.

Още преди началото му в храма влязоха посланика на Русия Юрий Исаков и депутати от Народното събрание. В храма пристигна и бившият президент Георги Първанов, както и Меглена Кунева, лидер на "България на гражданите".

След началото на опелото в храма дойдоха да сведат за последно глава пред Птариарх Максим президентът Росен Плевнелиев и председателката на Народното събрание Цецка Цачева. Заради траура парламентът отмени днешното си заседание. В храма дойдоха и главният мюфтия, посланикът на Турция, както и други чужди наместници.

Нека целият български народ да скърби и да запомни патриарх Максим с това, което той направи за единството на Българската православна църква и за запазването на духа на цялата нация, каза Плевнелиев.

Председателят на парламента Цецка Цачева каза, че ще запомни патриарха със стоицизма му. Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че Максим спаси Българската православна църква от разкол и разединение.

Под траурния звън на камбаните беше изнесен ковчега с тленните останки на Патриатха. От двете страни на входа на храма са строени гвардейци.

Те ще бъдат отнесени с кортеж в Троянския манастир, където ще свърши земния път на Негово Светейшество.

Погребението на патриарха започва в 15,30 часа. Тялото на дядо Максим ще бъде положено в манастирската църква зад чудодейната икона на Св. Богородица Троеручица. С Троянския манастир е свързан целият живот на патриарха, управлявал най-дълго в православния свят – 41 години на трона. Едва 12-годишен той постъпва в обителта като послушник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай