Ден на Св. Климент Охридски, СУ чества патронен празник

Ден на Св. Климент Охридски, СУ чества патронен празник | StandartNews.com

София. Православната църква почита днес паметта на свети Климент Охридски - български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. 

Християните го смятат за един от светите седмочисленици.

Днес с тържествени прояви ще бъде отбелязан и патронният празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

От 9.00 часа Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празнична Света Литургия по повод 90-годишнина на Богословския факултет при Софийския университет и храмовия празник на академичния параклис.

В 10.30 часа ще бъде поднесен венец пред паметника на Св. Климент Охридски.

От 10.30 часа до 12.30 часа ще се проведат честванията в университета.

„Ще се състои тържествено заседание на Академическия съвет, на което заместник-ректорът на университета проф. Анастас Герджиков ще чете слово за правото да се съпротивляваш", заяви проф. Илчев.

В чест на празника ще се проведе и международна конференция, организирана от хуманитарния комплекс на Софийския университет „Алма Матер" и Глобалния дипломатически форум. „Конференцията е посветена на проблемите на сигурността на Черноморието, в която ще участват двама министри на външни работи на черноморски страни, двама бивши министри на външните работи, посланици на различни държави от Европейския съюз и посланикът на Косово, от наша страна ще участват г-н Михаил Миков, г-н Кристиан Вигенин, така че тя е на доста високо ниво", добави ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

Конференцията ще започне в 9.30 часа в Дома на Европа на ул. „Г.С.Раковски" 124.

„Ранобудните студенти" също  организират поредица от прояви на празника на СУ.

От 09:30 часа, студентите се събират в двора на Софийски университет за начало на празнично шествие от Ректората до паметника на Св. Климент Охридски;

В 11:00 - посрещане на Ректора и официалните гости в Аула Магна;

От 14:30 - театралната гилдия излиза в подкрепа на Ранобудните студенти пред Парламента;

В 16:00 часа, студентите организират акция "Събуди се, Студентски град";

В 18:00 - фотопортрет на окупацията във фоайето пред 272 аудитория;

В 19:00 часа ще започне празничния концерт в Аула Магна.

Рано тази сутрин група от „Ранобудните студенти" премина загражденията пред Парламента с транспарант "Огражденията са в ума ни, няма граници за духа ни!". С акцията се цели да се покаже, че свободният дух е бил и ще бъде по-силен от наложената полицейщина в държавата. Акцията дава начало на поредица от събития, с които студентите ще изпълнят днешния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай