Дебат сред интелектуалци: Княз Борис Първи - воин или светец

Дебат сред интелектуалци: Княз Борис Първи - воин или светец | StandartNews.com

Есента ще започне процедурата около вдигането на паметника на владетеля, който покръсти България

Есента ще бъде твърде горещ сезон за всички институции и личности, които очакват и искат да бъдат ангажирани с бъдещия паметник на княз Борис Първи в София. Монументът би трябвало да бъде открит през 2016-а в чест на 1150 години от присъединяването на България към европейската християнска общност. Досега столичното кметство е влязло в разговори с четири инициативни комитета, които желаят да работят по проекта. Сред тях е и фондация "Българска памет", която даде над 100 000 лева за паметника на цар Самуил. Нейният създател и председател д-р Милен Врабевски вече е коментирал темата с президента Росен Плевнелиев и с патриарх Неофит.

"Всички подробности около процедурите за изграждането на паметника на княз Борис Първи ще станат ясни най-рано през септември. Не се съмнявайте, че всичко ще бъде по правилата, напълно законно. Самият аз съм готов веднага да започна работата, но обществото ни още не е готово. Веднага мога да ви кажа - нямам опасения, че София може да заприлича на Скопие", беше категоричен пред "Стандарт" д-р Врабевски. Той не се колебае - ако се наложи, фондация "Българска памет" ще дари сумата за паметника, която ще бъде най-малко 200 000 лева.

Мястото, където ще бъде извисен княз Борис Първи, също подлежи на дискусия. За автора му, естествено, ще има конкурс. Родни интелектуалци вече отвориха Ганковото кафене, за да избистрят мненията си. Водещата дилема ще бъде дали княз Борис да бъде изваян като воин с меч или като светец.

Поетът Румен Леонидов: Бих го сложил пред бившия конак

В Българската академия за наука и изкуство отдавна обсъждаме идеята за паметник на княз Борис Първи. Вече имаме разработени два проекта. Наскоро различни хора - от богослови до художници - ги огледахме още веднъж. Мненията се разминаваха най-вече върху някои детайли. Повечето колеги смятат, че монументът трябва да е от гранит със специални метални ивици. Да държи меч, обърнат надолу - също като кръст. Други настояват да бъде като светец с ореол и всичките атрибути на войн и владетел. Върви дебат и около най-подходящото място за постамента. Решихме, че най-добре е пред Светия синод. Последва обаче дискусия, която стигна до основателния извод, че без разрешение на висшите духовници пред сградата им не може да има паметник. Още повече, че там вече са аранжирани други, които не могат да се местят. В крайна сметка ще направим консултация и с представители на Светия синод, за да чуем и тяхното становище.

Нямам никакви колебания, че подобен паметник трябва да има - както и на Аспарух. Единият е основал държавната ни, другият ни е вкарал - малко насила - в цивилизацията. Ако зависи от мен, бих поставил паметника пред някогашния конак, но по-добре да чуем аргументите на специалистите. Все пак може би да бъде пред Светия синод - княз Борис е повече свързан с християнството, отколкото днешните попове. Той остава олицетворение на християнски владетел, поет, учен, просветител. Невероятна фигура, трагична не по-малко от Самуил.

Писателят Борислав Геронтиев: Да не станем второ Скопие

За мен не съществува въпрос дали княз Борис Първи трябва да има паметник в София. Едва ли има българин, който да не знае, че благодарение на него ние говорим и пишем с азбуката на Кирил и Методий. Ако не беше той да приеме отвсякъде гонените им ученици, мисията им щеше да се провали. Княз Борис Първи е от най-бележитите ни владетели, защото всъщност покръстването и буквите са най-важните неща, които са се случили в българската история. Имам обаче малко опасение. Да не станем второто Скопие, ако не си свършим работата, както трябва. Тогава сме застрашени да копираме мегаломанията на македонците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай