Дават 6 млн. на общините за реклама на туризма

Дават 6 млн. на общините за реклама на туризма | StandartNews.com

Добрич.  Регионалният туризъм трябва да се рекламира, а одобрение да получат онези общински проекти, които имат визия и стратегия. Това заяви в Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

На официална церемония в Добрич регионалният министър Лиляна Павлова и ръководителят на управляващия орган на ОП "Регионално развитие" Деница Николова връчиха чекове за близо 500 хил. лв. на кметове и представители на общини, които имат одобрени проекти по схемата BG161PO001/3.2-02/2011 "Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите".

Пред присъстващите министър Павлова обяви, че в унисон с една от националните стратегии на страната - развитието на България като туристическа дестинация, е финансирането по тази схема чрез т. нар. меки мерки. Общият ресурс по схемата е близо 20 млн. лв., заяви още Павлова, като обобщи, че по нея са били подадени 49 проекти предложения, от които са одобрени 28.

"Днес ще предоставим финансирането на 20 проекта, от изцяло одобрените 28 проекта. С тези проекти излизаме от тясната рамка - всеки да се справя сам с проблемите си и общините да се конкурират. Това е допълваща инфраструктура - този път финансираме така наречените меки мерки, които са много смислени в подкрепа да покажем и експонираме всичко, което имаме.

С останалия свободен ресурс от 6 млн. лева, който имаме, даваме възможност на другите общини, които не са получили одобрение или не са кандидатствали да го направят до 28 септември. Благодаря на всички вас, защото финансираме проекти, които имат визия, а не просто стратегия. В България това го умеем. Имаме над 200 стратегически документа, които красят бюрата ни, но това не е достатъчно. Всеки един стратегически документ, трябва да стане един жив документ, тогава той може да бъде реализиран. Именно вие направихте това - една жива стратегия, която чрез финансирането, което осигуряваме може да стане реалност" - каза още министърът.

Като домакин община Добрич презентира проекта "Пъстрото лице на Добруджа", в който си партнира още с общините Добричка, Балчик и Каварна и първа получи своя чек в размер на 486 245 лв., след което своите чекове получиха по азбучен ред общините Банско, Бургас, Велико Търново, Враца, Вършец, Дулово, Елена, Казанлък, Ловеч, Момчилград, Монтана, Пловдив, Поморие, Русе, Самоков, Сливен, Трън, Тунджа и Шумен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай