Дават 2 млн. евро за мерцедеса на Тато

Дават 2 млн. евро за мерцедеса на Тато | StandartNews.com

 

София. Ретро автомобили за милиони къта Националната служба за охрана. Лимузините, които са возили властта от близкото минало, обаче са под ключ. И простосмъртен не може да им се порадва. Скоро това може да се промени. Идеята е на вицепремиера Симеон Дянков, който е решил да изложи лъскавите возила в музея в Кричим. Досега дворецът се стопанисваше от НСО, както и ретро колите. Дянков обаче го взе под своето крило и той ще бъде отворен за посетители.

Колекционерската стойност на ретро автомобилите  е изключително голяма. Почти всяка от колите носи спомена за знаменитости и уникални истории, свързани с тях. Това обяснява полковник Злати Райков, началник на отдел "Автотранспорт" към службата за охрана. Вицепремиерът Дянков идвал при тях преди няколко седмици, за да разгледа лимузините. Искал да вземе една "Чайка", която да гарира в Кричим, за да могат и простосмъртните да й се радват. После явно е размислил, тъй като се удивил колко добре са поддържани. В тях навремето са присядали легендарни соцлидери като Тодор Живков, Леонид Брежнев, Фидел Кастро. Доста колекционери са пробвали да закупят колите, но те са национална ценност, казва шефът на автотранспорта в НСО.

Най-скъпата лимузина, която гостите на Кричим могат скоро да видят, е "Мерцедес 600 Пулман Ландолет", произведен през 1970 година. "Такъв модел като нашия няма дори в музея на "Мерцедес" в Германия. По него всичко е оригинално", категоричен е Раков. Преди две години немски спецове от Щутгарт идвали да видят возилото. И ахнали. Колата била толкова запазена, че веднага отсекли: "Ако я продавате, веднага ни се обадете". Отвътре пулманът е в кожа и дърво. Снабден е и с минибар, което за това време си е пълна екстра. В него стои запазен оригинален термос, в който Тато може би си е носел кафе за из път. Двигателят на лимузината е осемцилиндров с 6-литров механичен инжекцион. Максималната скорост, която може да вдига, е 270 км в час. Харчи 26 литра на 100 километра. Тежи почти три тона празен - 2770 кг.

Пълното му тегло е 3340 кг. Дълъг е почти шест метра и половина. В Германия цената му навремето е била 24 000 щатски долара. Сега се оценява на повече от един милион лева. Ако има търг, цената може да скочи до 1-2 милиона евро. От тази кола в света има само 17 бройки. Интересното е, че мерцедесът има шест врати, нещо типично за едновремешните държавни коли на властта. Има специална седалка за преводача, която е подвижна. Също и за бодигарда. Стъкло отделя ВИП персоната от шофьора. То е било спускано, когато Тато е водел поверителни разговори с Леонид Брежнев, предполагат запознати. Мерцедесът е "ландулет" - тоест задната му част пада и той става кабриолет. Използвал се е за паради, когато Тодор Живков е решил да помаха на народа. 

На най-голям интерес се радват правителствените чайки в ретропарка на НСО. Най-вероятно зад техните врати се пазят тайни, които никога няма да бъдат разбулени. Чайките от време на време могат да бъдат наемани за специални събития, като сватби например. Но само от служители на НСО. Това обаче не се е случвало скоро, твърдят запознати. 

В гаража се набива на очи и атрактивен зелен кадилак кабриолет от 1956 г. В неговите меки седалки са седели кубинският лидер Фидел Кастро и космонавтът Юрий Гагарин. На задната му седалка при всички положения са се водили и децата на бившите първи заедно със своите компании. Брежнев също е ползвал колата. От кабриолета с мощен двигател са произведени 8300 бройки. В подобен кадилак е бил застрелян Кенеди.

Най-старите коли, които се намират в гаража на НСО, са от 1951 година. Става дума за лъскавите ЗИС-ове. Сглобени са в "Завод Имени Сталина". От тях в употреба са пуснати 3000 бройки. Едната от лимузините е виненочервена и е кабрио. Затова се е използвала най-вече за паради от бившите първи ръководители на България.

В НСО са кръстили членовози няколкото "ЗИЛ-а ("Завод имени Ленина"). Прозвището е заради традицията в тях да се возят членовете на политбюро. Всеки мутренски бос може да им завиди, защото ЗИЛ-овете са снабдени с машинария, която пази от радиация, имат и електромагнитна защита срещу дистанционно взривявани бомби, срещу газови атаки и спукване на гуми. Сред екстрите са два климатика. На пода си имат истински мечешки кожи, а лайсните в купето са направени от карелска бреза, която е много ценна дървесина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай