Даскал сви джакпот на момче в интернат

Даскал сви джакпот на момче в интернат | StandartNews.com

Сюжети като от филми на ужасите се разиграват в интернатите у нас. Потресаващите разкрития направи обмудсманът Мая Манолова и поиска незабавното им закриване. В един от интернатите е открит българският вариант на бедняка-милионер, посочи тя. Момченце, изтеглило билет от лотарията, който спечелил килограм злато и 100 000 лв. За съжаление, един от възпитателите първоначално под предлог, че ще пази този билет, на практика го присвоил, възмути се обмудсманът.

Сигнализирахме полицията, зае се прокуратурата, допълни Манолова. Проверката показала, че в тези заведения за лишаване от свобода се вкарват деца, извършили постъпки, за които според закона възрастните не носят отговорност. В края на миналата година при обиколка из страната омбудсманът и нейният екип откриват, че в някои от интернатите има малолетни бременни момичета.

"Разговарях с девойка, сключила брак според правилата на нейния етнос. Една от причините да бъде въдворена там е фактът, че е сключила брак още малолетна, тя е на 14 години. Престоят на бременно момиче в интернат според нас не е нещо нормално", коментира Манолова. Девойки по бельо пък се изкарвали на студа като наказание за дадени постъпки. На други места физическото и психическо насилие се използвали като методи за възпитание. Деца от дом в София били заключвани и упоявани, а хлапета с психологични проблеми стояли под ключ.

Близо 2000 деца у нас са настанени в интернати. Проверката на омбудсмана установила, че там има лош или почти никакъв учебен процес, липса на здравни услуги, амортизирана материална база, нездравословна храна, липса на елементарни лични вещи, джобни пари и дрехи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай