Държавата брани родния домат

Данъчни, митничари и полиция в масови акции преди изгрев слънце

Държавата брани родния домат | StandartNews.com

Екипи от данъчни, митнически и служители на Агенцията за безопасност на храните започнаха проверки по границите и големите борси и тържища за търговия с плодове и зеленчуци.

На денонощен контрол е подложена влизащата в страната селскостопанска продукция от Гърция, Турция, Македония и други съседни страни. Ще се инспектират всички камиони, които внасят плодове и зеленчуци от тези страни. Инспекторите ще следят и документите за произход, фактури и други счетоводни книжа.

Цялата държавна машина се задейства в защита на родните производители на зеленчуци. Данъчни, митничари, полиция, инспектори от Агенцията по храните, от земеделското и финансовото министерство подгониха нелегалния внос на зарзават, прекупвачите, тоновете домати "без пари" за приятели, скрития ДДС. Точно в 4 часа, преди изгрев слънце, проверяващите се изсипаха в тържища в различни краища на страната.

"Тъкмо отварях и инспекторите влязоха да ме проверят. Изискаха всички документи и фактури. Казаха, че всеки ден ще са тук през целия месец", обясни пред "Стандарт" продавач на чушки от борсата в софийския квартал "Дружба". Според търговците проверката е продължила до 11.30 ч. "Инспекцията беше рутинна, както всяка година", е мнението на юриста на тържището Сашо Дончев. "Преглеждат дали стоката има всички придружаващи документи, фактури, дали се използват касови апарати. При нас завърши с констатация, че нарушения няма", уточни той. Според него не е имало полицейско присъствие при днешната проверка.

"На нас ни се размина", радваха се търговци от най-голямата софийска борса в квартал "Слатина". Повечето плодове и зеленчуци, които се продават там, са вносни - домати от Македония, дини, кайсии и праскови от Гърция, лук от Турция.

В 4.30 часа сутринта инспекторите са изненадали и тържището край пазарджишкото село Огняново, съобщи управителят Нина Дачева. Дошли инспектори от Агенцията за безопасност на храните, Националната агенция по приходите и един полицай. Изисквали документи на продавачите за регистрация като земеделски производители. Не са засечени македонски, гръцки или турски зеленчуци. Положението на зеленчукопроизводителите от района е много тежко, каза Дачева. Само за седмица цената на доматите е паднала в пъти, като килограмът в момента се продава по 25 ст.

Партида от близо 10 тона некачествени домати, внос от Гърция, е спряна от продажба на борсата в Първенец, заяви земеделският министър проф. Димитър Греков. Това е първият резултат от масираните проверки на вносните плодове и зеленчуци. Акциите по борсите и граничните пунктове бяха предизвикани от това, че години наред нашите зеленчукопроизводители са били ощетявани, не са можели да реализират своята продукция на пазара, обясни той.

Границата с Гърция също е завардена от вчера сутринта. Мобилни екипи от 4 институции дебнат при ГКПП-Капитан Петко войвода за внос на плодове и зеленчуци. Инспектират съдържанието на камионите, които идват от южната ни съседка. Проверяват всички документи за зарзават и месо. Групите ще са на пункта денонощно, като работата на екипите е разпределена на 12-часови смени.

Слухът за масираната акция бързо се разпространи из цялата страна. На много места търговците се изпокриха, съобщиха от Агенция "Митници". Една от най-големите борси в Южна България - край село Карналово между Петрич и Сандански, е останала затворена цял ден. Десетки камиони се отказаха да влизат в големите зеленчукови борси в София. В Слатина само два камиона са разтоварили стоката си, а останалите са завъртели и са си тръгнали. Камионите обаче возят бързооборотни стоки и едва ли може да изкарат няколко дни, без да разтоварят, коментират митничарите. По време на проверките те ще написват митническата облагаема стойност на вносния зарзават. А данъчните следят фактурите и документите за произход на стоките, за да съберат дължимия ДДС.

Всеки тир, превозващ плодове и зеленчуци, ще бъде описван в специален електронен регистър, заедно със стоката. Ако се налага, ще бъдат извършвани и насрещни проверки дали фактурите и документите, придружаващи стоката, са истински, включително дали вписана в тях цена е действителна. От НАП и митниците са категорични, че при опити за представяне на фалшиви документи случаите ще бъдат незабавно докладвани на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност.

Прекупвачи бесни, налитат на бой

Прекупвачи в Пиринския край изпуснаха нервите си заради масираните проверки на зеленчуци и плодове по борси, тържища и складове. Те роптаят срещу производителите, които се жалваха на земеделския министър Димитър Греков и предизвикаха инспекциите по границите.

Един от търговците скочи на бой срещу председателя на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013" Георги Кафтанов. Екшънът се разигра на борсата край петричкото село Кърналово. "За малко да се стигне до физическа саморазправа. Пуснах жалба в РПУ-Сандански срещу този мъж, който ме руга и псува. Трябва да има ред и прозрачност по цялата верига, а не някои да печелят на гърба на производители и потребители", заяви Кафтанов.

Още през нощта е проверявана борсата в село Кърналово, не е открито нищо нередно. Мобилни групи има по трите гранични пункта в Пиринско - на ГКПП-Логодаж, на ГКПП-Златарево и на ГКПП-Кулата.

Производители: Акцията е закъсняла

"Адмирации за реакцията на министъра на земеделието. Човекът обеща и изпълни това, което се зарече. Само че акцията твърде закъсня. Вече сме пласирили стоката си на 70% и то на себестойност, на цени близки до подаръка", коментира Елена Тенева, която е сред организаторите на любимешкия протест. Тя е собственик на 50 декара бостан.

Изкупната цена на дините е от 0,20 лв. за кило на едро и хората го наричат подигравка. Малко по-доволни са от сумата, която са взели за пъпеш - по 0,50 лв. "На пловдивската стокова борса във вторник имаше два гръцки тира с пъпеши на цена от малко над 0,15 евроцента за кило. Смятам, смятам и не мога да си обясня как гърците го докарват до тези цени", гневи се Елена. Тя е на мнение, че акцията за контрола върху вносните стоки трябва да е целогодишна. А проверките ще дадат резултати поне след седмица, тъй като трябва време, за да се изчисти вече вкараната отвън стока от тържищата. Хората препоръчват проверяващите да са най-внимателни на борсите в Плодовитово, Огняново, Слатина и Първенец, тъй като там "върлувала зеленчуковата мафия".

Кило зеленчук струва колкото половин вафла

Кило домати на цената на половин вафла - за 20 ст. продават отчаяни земеделци край разклона за пазарджишкото село Говедаре. Сравнението направи една от отрудените жени, седнали на сянка да чакат купувачи - Стоилка Димчева.

Колегата й, докарал с каруца десетина кашона от своята продукция, с униние отбеляза, че е тръгнал да си изкара пари поне за дърва и въглища за зимата, но се съмнява, че при тези цени ще успее. Българските домати, които сега са по пазарите, се отглеждат още от януари, обяснява Стоилка. Първо се сее разсад, пикира се, гледа се под найлони, отоплява се, тори се, пръска се - всичко това са разходи, които при цени от 20-30 ст. няма как да се изплатят. За печалба и дума не може да става. По 50 ст. са само розовите домати. Те винаги са по-скъпи, защото един корен ражда по 2-3 бройки.

"Онзи ден ходих на Понеделник пазара в Пловдив и се възмутих - доматите, които ние продаваме за 50 ст. тук, там бяха по 3 лева!", възмущава се Спаска Къева. Слабичката женица показва чувал със зелен фасул - едър, лъскав, като от реклама. Пуснала го е на 50 ст., но не върви. Два чувала краставици, изпотени от горещините, два дена ги разкарва и не успява да ги продаде. Цената им е 50-60 стотинки на кило. Чушките са по 80 стотинки. Дините - по 10.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай