Дървосекачи изпепелиха 2000 декара гора (ОБЗОР)

Дървосекачи изпепелиха 2000 декара гора (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дървосекачи са виновниците за големия пожар, който избухна в Ардинско в петък и изпепели между 1800 и 2000 декара гора. Огънят бил запален от двама 16-годишни тинейджъри, които помагали на родителите се в сечта и лагерували в района на село Ахрянско. По предварителни изчисления щетите са за нада 2,5 млн. лева. Огънят вече е овладян и опасност за населението няма. „Най-критично беше следобяд, когато вятърът промени посоката си и огънят буквално стигна на метри от къщите в махала Родопско на село Ахрянско", обясни областният управител на Кърджали Илия Илиев.

Той уточни че не се е наложила евакуация на хора. Местните жители разказаха, че не помнят такъв пожар. Хората коментираха, че подобно нещо са виждали само по филмите. Областният управител подчерта, че без вертолетите ситуацията трудно би могла да бъде овладяна. Било истински късмет, че наблизо се намирал и микроязовир, от който пожарните коли и вертолетите зареждали с вода. Илиев съобщи, че вече всичко е под контрол и е създадена стриктна организация. През цялата нощ в петък срещу събота 60 огнеборци и горски стражари са обхождали терена.

На място пристигнаха шефът на Пожарната главен комисар Николай Николов и зам.-министърът на земеделието Георги Костов, кметът на Ардино Ресми Мурад, както и директорът на ЮЦДП Ботьо Арабаджиев. В съботния ден на място бяха изпратени и 50 военнослужещи. Според специалистите освен изгорялата дървесина, са унищожени и почвите, което също е сериозен проблем, защото ще активира ерозията.

По първоначална информация от полицията двете 16-годишни момчета са от Самоков и Ракитово. Те са част от групата дървосекачи. В момента се разследва вината както на тийнейджърите, така и на техните родители. В понеделник в Смолян ще се проведе среща на Южноцентралн държавно предприятие, на която ще бъдат обсъдени и мерките, които трябва да се вземат в пожароопасния сезон. Засегнатата площ от горските пожари от началото на противопожарния сезон достига 9000 дка, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Броят на горските пожари от началото на опасния сезон вече е почти 200.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай