Дариха джип на Гено с подпалените коли

Десет близки предлагат нови возила на ГЕРБ-ера от Съединение

Дариха джип на Гено с подпалените коли | StandartNews.com

Пловдив. Ден, след като някой подпали и четирите автомобила на общинския съветник от Съединение Гено Чобанов, той вече има ново возило. Във вторник старейшината от ГЕРБ се разхождаше из града с почти нов джип "Сузуки" с десен волан. Усмихнат до ушите, той сподели, че неговият приятел от Пловдив Иван Пенчев му подарил автомобила веднага, щом научил какво го е сполетяло. Броени часове след като загубил колите си, Чобанов вече имал и втора кола подарък - ситроен пикап, също от приятел.

Десет близки предложили на Гено Чобанов да му подарят кола, след като "автопаркът" му изгоря. Дъщерите му, които живеят в чужбина - едната в Холандия, а другата в Германия, също вече му избирали нови автомобили. "Вместо да ми избодат очите, ми изписаха веждите", надсмива се над случката общинарят. След това вече сериозно добавя, че автомобилите не са важни, същественото е това, че няма пострадал човек. Защото и това можело да стане, ако във возилата е имало газови уредби.
Чобанов бил буден и

станал свидетел на пожара

Събудил се около три през нощта и отишъл да види как са животните, които гледа. Около три и половина се прибрал и си пуснал компютъра. По ирония на съдбата - за да търси по интернет кола за свой приятел. Тогава чул навън нещо като удар. Помислил, че пиян шофьор не е успял да вземе завоя пред дома му. След минута обаче осъзнал, че не е катастрофа. В това време чул, че майка му станала. Погледнал през прозореца и видял, че автомобилите, паркирани отпред, горят. Докато слезе, навън вече била и жена му, която заварил да гаси пламъците. Веднага я прибрал вътре, за да не стане взрив, и се обадил на 112. По думите му първо е била подпалена колата на съпругата му, която била най-близо до входната врата - "Фолксваген Голф". След това пламнал паркираният до нея "Опел Вектра", после огънят обхванал джипа "Паджеро" и изключително редкия военен "Хамър", производство 1976 година. Тъй като в България има само три такива и е много ценен, той се втурнал да гаси първо него. Междувременно дошла пожарна, но с 20 минути закъснение, макар противопожарната служба да се намира на 300 метра от дома на Чобанови. Оправданието на огнеборците било, че получили много късно сигнала от спешния телефон. През това време трите коли изгорели напълно. Оцелял само хамърът, с който Гено ходел на лов - неговата голяма страст.

Съветникът бе категоричен, че палежът не е по политически причини. Признава дори, че неговото не е точно политика, макар че официално се води съветник от ГЕРБ. Бившият кмет Евгени Маринчешки, който почина, го поканил да стане общинар, тъй като много помагал на хората от града. Твърди, че е 300% сигурен кой му е причинил вредата.

Знам кой е поръчителят, но не и изпълнителят

казва съветникът. Смята, че ако външен човек е запалил колите, камерите на изхода на града трябва да са го заснели. Иначе поръчителят по думите му бил местен и от години изпитвал неприязън към него. Гено обаче нямал доказателства, затова не желае да го назове по име. Казва, че е мъж, по-млад от него. Според Чобанов има и тънка нишка в цялата работа, защото има замесена жена. Убеден е, че скоро всичко ще се изясни и човекът, който е поръчал пожара, ще си получи заслуженото.

Чобанов се кълне, че от него съгражданите му са видели само добро. Превърнал съм се в бюро по труда, споделя Чобанов и уточнява, че на десетки хора е намерил работа, защото имал много познати бизнесмени. Отделно е помагал финансово на бедни хора, за да си купят лекарства. След случилото се телефонът на Чобанов не спирал да звъни. Търсили го приятели от цялата страна, за да го питат как е и дали има нужда от помощ. Публична тайна в Съединение е, че той има много влиятелни приятели, сред които депутати и дори министри, които често го посещавали в дома му.

Имали първия "Москвич" в Голямо Конаре

Семейството на Гено Чобанов притежавало първата лека кола в Голямо Конаре, както преди се е наричало Съединение. Това е "Москвич 407", казва съветникът, който тогава бил дете. Другата голяма гордост на фамилията му е, че неговите дядовци са внесли първата вършачка в региона. Семейството ми винаги е било заможно, но всичко сме постигали с труд, разказва Гено. В миналото са имали земи и мелници, но по време на национализацията им взели всичко. Дядото на съветника е един от първите, изпратени в Белене. Това е една от причините децата и внуците му, в това число и Гено, да не успеят да завършат висше образование.
В Съединение Чобанов, когото в обкръжението му наричат на галено бат Гене, е известен като ловец №1. Той се прочу преди време, когато с колеги инициираха национален протест. Те не се съгласиха със задължителното сдружаване на ловците, както предвиждаха промените в Закона за лова и опазване на дивеча. Бат Гене е луд по авджилъка и в същото време много обича животните. Зад къщата си има двор, който буквално е превърнал в зоопарк. Тук развъжда близо 100 вида птици. Освен това намирал в гората болни сърни, елени, пауни или зайци. Хранел ги в двора, лекувал ги, докато заякнат, и после ги пускал на свобода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай