Далавера със суперкомпютър за 4 млн.

Нарушения за 26 млн. лева установи държавната финансова инспекция

Далавера със суперкомпютър за 4 млн. | StandartNews.com

Държавата е купила "супер компютърна система" на стойност 3,77 млн. лв., без да проведе обществена поръчка. Това оповести Агенцията за финансова държавна инспекция (АДФИ) в доклада си за приключилите проверки в края на третото тримесечие на т.г.

Купувачът на "супер компютърната система" е Изпълнителната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС). Ведомството се грижи за съобщителните нужди на националната сигурност, органите на централната изпълнителна власт и местното самоуправление. Паралелно със "суперпокупката" ЕСМИС са броили допълнителни 265 хил. лева за оборудването на команден център, като и в този случай е установена непроведена обществена поръчка. По случая АДФИ са съставили 11 акта.

Резултатите от финансовата инспекция регистрират нарушения на обществените поръчки в 98 общини и институции за общата сума от 26 млн. лева. Сред тях е и лобисткият скандал с австриеца Петер Хохигер. Инспекторите са установили "индикатори за измама" в сделката между "Пловдивския панаир" и фирмата на Хохигер през 2006 г. Тогава правителството освобождава държавното дружество от задължението за внасяне на дивидент в централния бюджет. Парите са предвидени за реклама на панаира, като фирмата на Хохигер е избрана без провеждането на обществена поръчка.

Подобен е случаят и при хидровъзел "Цанков камък", където консултантът по проекта е взел 1,3 млн. лева при проведена обществена поръка, на която не са се явили задължителните минимум трима кандидати. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай