Да се хванем за зелено. Вълшебни рецепти

5-те най-полезни пролетни храни

Да се хванем за зелено. Вълшебни рецепти | StandartNews.com
  • 5-те най-полезни пролетни храни

Тученица - билката на дълголетието

  • Тя е богата на омега-3 мастни киселини, витамин С, флавоноиди и се използва за различни медицински цели. В тученицата се съдържа цяла палитра от витамини, наред с минералите калций, магнезий, манган, желязо и калий. Полезните й свойства са: укрепване на сърдечно-съдовата система, регулиране на телесното тегло, намалява възпаления на кожата, укрепване на костите и стимулиране образуването на червени кръвни клетки.

Салата Фатуш

Продукти: ливански хляб, домати, краставица, зел. лук, кромид лук, тученица.

За дресинга - лим.сок, оцет, зехтин, мента, магданоз, сол
Приготвяне: Зеленчуците се нарязват, добавят се наситнените зелении. Залива се с дресинга. Хлябът се препича, реже се на квадратчета и се посипва отгоре (по желание ливанския хляб може да се замени с крутони) . Накря украсяваме с маслини.

 

Левурдата - пренебрегваната суперхрана

  • Тя съдържа изключително ценни съставки като витамини А, В1, В2, В3, В6, РР.  В листата й се съдържат големи количества витамин C. Растението е богато на етерични масла и е известно с ценен минерален комплекс от калций, желязо, калий, сяра, йод, флуор, манган, селен, цинк, мед, както и други жизненоважни за организма микро   и макроелементи.

Песто от левурда

Продукти: 100 г левурда, 150 мл зехтин, 60 г орехи, 100 г кашкавал, сол

Приготвяне: Измийте левурдата, отцедете листата и ги подсушете. Отстранете дръжките и прережете листата на 3-4 места. Поставете ги в купата на блендера, добавете орехите (за предпочитане накиснати във вода за няколко часа и след това отцедени) и настъргания кашкавал. Постепенно добавете зехтина, блендирайте до получаване на хомогенна смес. Прехвърлете готовото песто в стъклен буркан, добавете още малко зехтин и го приберете в хладилник.

 

Копривата - биостимулатор дар от природата

  • Kачествата й не могат да скрият - тя е едно от най-полезните растения, с които ни е дарила природата. В нея се съдържат големи количества на бета-каротин, желязо, фосфати, калций, минерали, протеини, захари и голям спектър витамини. Копривата има доказано диуретично, кръвоспиращо, смекчаващо и антианемично действие върху организма.

Каша от коприва

Продукти: коприва - 800 г, масло - 70 г, брашно - 40 г, орехи - 60 г, яйца - 2 броя, сол, черен пипер - млян, на вкус

Приготвяне: Изчистената, измита и попарена за кратко коприва се пуска във вряща подсолена вода и се вари няколко минути. След това се стрива добре с дървена лъжица.  Прибавят се брашното, размито в студена вода, и счуканите орехови ядки.

Сместа се вари десетина минути и се подправя с подправките, изсипва се в тава и се полива с разтопеното масло.

 

Лападът - тайната сила на римските войници

  • Познат още древността, той е използван дори и от римските войници, тъй като намалявал чувството за жажда при физически натоварвания. С голямото си съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво наличие на мазнини, лападът се смята за изключително здравословна храна. Сред уникалните му свойства са профилактично действие при диабет, проблеми с черния дроб и жлъчката.

Банички с лапад

Продукти: кори за баница - 12 бр., лапад - 300 г попарен, майонеза - 1 бр., яйца - 1 бр., сирене - 400 г, кисело мляко - 2 с.л.

Приготвяне: В купа слагате всички съставки и хубаво разбъркваме.  Корите разрязвате наполовина и всяка половина хубаво намазвате с по 1-2 с.л. от сместа. Сгъваме двата срещуположни края, като ги застъпвате и после завиваме на рулце - както е показано в галерията.  Печем в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до приятен загар - за около 20-30 минути.
По желание може да намажете баничките с разбито яйце, преди да ги сложите да се пекат.

 

 

Спанакът - железният крал

  • Листата му са богати на белтъци, железни и калциеви соли и витамин A, B1, B2, C и B3. В спанака се съдържат и големи количества фолиева киселина, натрий, калий, фосфор, калций, йод, манган и мед. В зеленчука има и флавоноиди, които играят ролята на антиоксиданти и защитават организма от вредните действия на свободните радикали. Спанакът се препоръчва за хора, страдащи от анемия, той не съдържа холестерол и мазнини.

Полента със спанак

Продукти: спанак - 1 шепа, чесън - 2 скилидки, масло - 40 г, заквасена сметана - 3 с.л., царевичен грис - 1 ч.ч. за полента, вода - 4 - 5 ч.ч., пилешки бульон - 1 бр., пармезан - 3 с.л., настърган

Приготвяне: В масло, загрято до средна температура, запържете счукания чесън и спанака. Загрейте водата до кипване, добавете кубчето бульон, изсипете царевичния грис за полента и го сварете, като разбърквате с телена четка, докато се сгъсти.

Свалете от котлона и добавете заквасената сметана. Разбъркайте спанака и пармезана в сварената полента с кухненски робот и сервирайте ястието топло. Към полентата със спанак може да добавите и пръжки, ако сте любители на мръвката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай