Сряда,

"Чудесата на България" обиколиха света

От: Failed to load user -
3345
"Чудесата на България" обиколиха света
A
A
A

София. "Чудесата на България" обиколиха света. Две кампании за популяризиране на културното ни наследство направи "Стандарт", в ход е трета. Благодарение на тях не само българите, но и чужденците разбраха каква съкровищница на древни паметници и на уникална природа е страната ни. "Отворихте очите на хората, продължавайте в същия дух", единодушни са историците и археолозите, с които "Стандарт" заедно търси и показва чудесата ни на света. Българи не само от страната ни, но и от целия свят вече се връщат, за да видят родните прелести.

Кукла от шума, която са направили с малките си ръчички децата в Пловдив, вече стои в кабинета на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в Париж. Необичайните сувенири, които се правят в този край на страната ни, станаха победители в миналогодишната кампания на "Чудесата на България". В нея трябваше да кажем с кои от тях да кандидатстваме в списъка на ЮНЕСКО. Освен куклите от шума българите избраха Белоградчишките скали и Магурата. Според Ирина Бокова всички те имат шансове да станат част от ЮНЕСКО. Досега България има само два обекта, включени в списъка на световното нематериално културно наследство - Бистришките баби и Нестинарството. Време е той да се разшири, категорична е тя.

Благодарение на "Чудесата на България" хората разбраха и за старинния Созопол, Перперикон и Несебър. Тези културни паметници заеха първите три места в класацията на кампанията ни през 2011 г. В момента българите са вперили поглед в 50-те най-големи археологически открития у нас през новото хилядолетие. Сред тях са най-древният град в Европа - Провадия-Солницата, златото на гетите от Сборяново, Перперикон, съкровищата от Синеморец и Дъбене, маската на Терес, стенописите в Александровската гробница, находките в Долината на тракийските царе, Татул, мощите на св. Йоан Предтеча. До момента класацията води Провадия-Солницата, следвана от Долината на тракийските царе. Какви ще са резултатите обаче е твърде рано да се каже, защото гласуването започна само преди броени дни, а до края му остава повече от месец. Каквито и да са резултатите обаче, те ще помогнат на страната ни да разкрие богатствата си пред света.

В тази трета кампания на фокус са личността на археолога и на откритието, в нея се усеща духът на Индиана Джоунс, каза проф. Николай Овчаров. Според него тя вече има огромна активност и това ще е още една стъпка за развитието на интереса към археологията у нас. Хората разбраха смисъла на културните паметници благодарение на тази разяснителна кампания, дори осъзнаха, че могат да ги използват за туризъм, допълни проф. Божидар Димитров. Поздравявам ви за тази политика и ви пожелавам и занапред да държите флага на интереса към архeологическото наследство на България, отсече проф. Васил Николов.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички