"Чудесата на България" обиколиха света

Браво на вас, върнахте гордостта на българите, категорични са археолозите

"Чудесата на България" обиколиха света | StandartNews.com

София. "Чудесата на България" обиколиха света. Две кампании за популяризиране на културното ни наследство направи "Стандарт", в ход е трета. Благодарение на тях не само българите, но и чужденците разбраха каква съкровищница на древни паметници и на уникална природа е страната ни. "Отворихте очите на хората, продължавайте в същия дух", единодушни са историците и археолозите, с които "Стандарт" заедно търси и показва чудесата ни на света. Българи не само от страната ни, но и от целия свят вече се връщат, за да видят родните прелести.

Кукла от шума, която са направили с малките си ръчички децата в Пловдив, вече стои в кабинета на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в Париж. Необичайните сувенири, които се правят в този край на страната ни, станаха победители в миналогодишната кампания на "Чудесата на България". В нея трябваше да кажем с кои от тях да кандидатстваме в списъка на ЮНЕСКО. Освен куклите от шума българите избраха Белоградчишките скали и Магурата. Според Ирина Бокова всички те имат шансове да станат част от ЮНЕСКО. Досега България има само два обекта, включени в списъка на световното нематериално културно наследство - Бистришките баби и Нестинарството. Време е той да се разшири, категорична е тя.

Благодарение на "Чудесата на България" хората разбраха и за старинния Созопол, Перперикон и Несебър. Тези културни паметници заеха първите три места в класацията на кампанията ни през 2011 г. В момента българите са вперили поглед в 50-те най-големи археологически открития у нас през новото хилядолетие. Сред тях са най-древният град в Европа - Провадия-Солницата, златото на гетите от Сборяново, Перперикон, съкровищата от Синеморец и Дъбене, маската на Терес, стенописите в Александровската гробница, находките в Долината на тракийските царе, Татул, мощите на св. Йоан Предтеча. До момента класацията води Провадия-Солницата, следвана от Долината на тракийските царе. Какви ще са резултатите обаче е твърде рано да се каже, защото гласуването започна само преди броени дни, а до края му остава повече от месец. Каквито и да са резултатите обаче, те ще помогнат на страната ни да разкрие богатствата си пред света.

В тази трета кампания на фокус са личността на археолога и на откритието, в нея се усеща духът на Индиана Джоунс, каза проф. Николай Овчаров. Според него тя вече има огромна активност и това ще е още една стъпка за развитието на интереса към археологията у нас. Хората разбраха смисъла на културните паметници благодарение на тази разяснителна кампания, дори осъзнаха, че могат да ги използват за туризъм, допълни проф. Божидар Димитров. Поздравявам ви за тази политика и ви пожелавам и занапред да държите флага на интереса към архeологическото наследство на България, отсече проф. Васил Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай