Чин-чин! Днес е празник на ирландската душа

Легенди за Свети Патрик

Чин-чин! Днес е празник на ирландската душа | StandartNews.com

Ирландците по цял свят се събират на 17 март, за да отбележат празника на своята култура - Св. Патрик.

На този ден празнуват всички ирландци, където и по света да се намират. В много държави на планетата този ден е смятан за празник на ирландската душа.

Легендите разказват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му.

По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после - на проповедник и най-накрая - на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия.

Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Денят на Свети Патрик.

В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено - хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.

Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: "Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!"

В САЩ за първи път денят на Св. Патрик е отбелязан в Бостън през 1737 г. Днес около 34 милиона американци се гордеят с ирландския произход на прадедите си.

В Ирландия датата се отбелязва масово с паради, благотворителни акции и с много бира, оцветена в зелено. Най-големите чествания на празника стават в Дъблин, където всяка година се събират стотици хиляди хора. В Чикаго реката с часове стои зелена, а Ню Йорк събира най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на Св. Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в Сидни, Австралия. Днес Свети Патрик се чества по целия свят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай