Братът: Цвети отвори очи (ОБЗОР)

Братът: Цвети отвори очи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бивши гимнастички срещу федерацията

Още една бивша гимнастичка критикува остро решението на федерацията по художествена гимнастика грациите ни да останат в Израел и да продължат участието на европейското първенство след инцидента с Цветелина Стоянова. Според ръководството на федерацията и треньорите Цвети лично е решила да се откаже от участие в състезанието. На мястото й беше включена резервата Любомира Казанова.
"Всички тези момичета са се трудили заедно с Цвети и заедно са искали да постигнат мечтата. Сега уж се състезавали за нея. Карат ги насила", заяви Моника Симеонова пред bTV. През последните дни срещу федерацията скочиха още Анастасия Киссе и Мая Пауновска. "Много по-важно е момичетата сега да бъдат тук - в България, да подкрепят Цвети, да й дават енергия. Един човешки живот е много по-важен от състезанието", добави Симеонова.
Анастасия Киссе разказа, че се е отказала от гимнастиката след сериозна травма. "Първа помощ бяха родителите ми. Лекуваха ме доктори от цял свят, а при Цвети както стана... "ние се съгласихме с нейното решение, че тя не иска". За тях Европейското е много важно, искат да се борят, да печелят медали. Но не трябва да забравят Цвети, защото се бори за живота си. А Европейското е всяка година", каза още Киссе.

Братът: Цвети отвори очи

Събраха за нула време кръв за нова операция

Цвети е отворила очи и има надежда, че състоянието й ще се подобри. Добрата новина съобщи Тервел Пулев на страницата във Фейсбук. Постът му бе свързан с призива в мрежата да се дари кръв за Цвети. Той се появи в петък. Преди това брат й Найден Стоянов призна, че лекарите са поискали семейството да даде от своята. Федерацията по художествена гимнастика също призова да се помогне и обясни какво трябва да се направи, за да може кръвта да стигне до Цвети, а не при някой друг.
От "Пирогов", където се борят за живота на грацията, обявиха, че нямат нищо общо с акцията. Роднините на Цветелина също се дистанцираха от призива във Фейсбук. Лекарите дори обявиха, че количеството, източено от семейството, било достатъчно. Въпреки това десетки са се отзовали в НТХЦ, за да помогнат. "Брат й лично ми съобщи, че е събрана достатъчно кръв за евентуална нова операция. Отзовали са се много хора по думите на доктора, които ми бяха предадени от Найден Стоянов", информира Тервел Пулев. "Да си жив и здрав, само ти ни информираш", гласяха реакциите под написаното от боксьора.
До момента при Цвети се пускат единствено роднините й. Нейни колежки са опитали да стигнат до нея, но са били отпратени. Засега обаче от "Пирогов" твърдят, че няма промяна в състоянието на Цвети.

Капитанът: Живеете само за провала ни!

Хора, наистина ли смятате, че ние ще оставим Цвети ей така да си тръгне от отбора??? Ако смятате така, значи ни имате за жалки хора, скочи с остра позиция на официалната страница на федерацията Михаела Маевска. "Обичаме Цвети с цялото си сърце, минали сме през какво ли не заедно, всяка е имала моменти на отчаяние, изживявахме ги, борили сме се, ставали сме. А вие с това ли ни подкрепяте нас, и нея?? Като ни обвинявате!! Бъдете хора, вместо да седите в социалните мрежи и да критикувате. Защо ви трябваше да се ровите в личния й живот? Да, не всеки има хубав живот, но досега никой не се интересуваше от това... Вие, всички, знаехте само лъскавата страна на нещата, само когато сме на първото стъпало и слушаме химна на България , а когато не сме там, разбираме всъщност 10% българите са зад нас дори когато падаме!!!! Всички останали живеете за провала ни и за това, което правите и в момента, обвинения!!!!! Цветелина Стоянова е част от нашето семейство, ние сме 5 сестри, а вие правете това, което правите най-добре... Злорадствайте!!!", скочи Маевска. "Борихме се докрай, не се предадохме и не се отказахме. Сигурна съм, че Цвети ще се гордее с това, което правим в момента", заяви пред bTV другата Цветелина в отбора - Найденова. "Искахме да играем за Цвети по най-добрия начин и мисля, че го направихме. Искам да й кажа, че много я обичам и винаги ще съм до нея каквото и да се случва и вярвам, че ще се оправи и ще бъде същият човек както преди. Всички го вярваме и направихме всичко това за нея. Да покажем, че трябва да се бориш, за да постигнеш нещо", продължи Найденова, която е най-близката приятелка на Стоянова в отбора.

Мария Гроздева: "На живот и смърт" няма дори и в спорта

Такова нещо като "на живот и смърт" няма дори и в спорта. Така световният шампион по спортна стрелба Мария Гроздева коментира пред Нова тв изказването на Илиана Раева от петък. В последния работен ден на седмицата шефката на федерацията ни по художествена гимнастика заяви от Израел: "На ансамбъла им казах, че заради нея "Цветелина Стоянова - бел. ред.) трябва да го направят. Те искаха да си тръгнат. За мен беше на живот и смърт да ги убедя да останат. Беше много важно да ги убедя", заяви шефката на федерацията по художествена гимнастика в петък. Гроздева пък коментира днес, че когато не види очакваните резултати, спортистът може да се затвори в себе си и да изпадне в емоционален срив, който обаче да покаже само на най-близките си, тъй като спортистите са еталон за сила, позитивизъм и борба. Според нея Цвети много дълго време е била в такова затворено състояние. "Трудно се намира балансът. Ти си се вкопчил така, сякаш не виждаш друг живот освен спорта. Победата бързо се забравя, загубата я помниш дълго и те разтърсва", допълни Гроздева.
Според преподавателя в НСА проф. Даниела Дашева има един т.нар. синдром на претовареност. "Тук според мен се касае именно за него, но той не се познава добре. Вероятно симптомът дълго е тлеел в психиката на Цвети. При спортистите, които са претренирали, се увеличава депресията", уточни професорът.

Деликатна и затворена, но много обгрижвана

Момичетата периодично казват, че се отказват преди големи състезания

Проф. Татяна Янчева, психолог на националния отбор по художествена гимнастика

Атмосферата в ансамбъла е различна от тази при индивидуалните гимнастички. Ти започваш да дишаш с всички останали, сърцето ти бие в еднакъв ритъм, за да постигнеш тоя синхрон на терена, ти трябва да бъдеш истински отбор и може би за нас това наистина беше най-ценното постижение, че наистина успяхме да направим отбор. И всяка болка на една е болка за всички, и всяка радост на една е радост за всички. Така че в момента може би момичетата преживяха най-големия шок в живота си.
Те решиха да продължат участието си на първенството въпреки трагедията, за да изразят подкрепата си към Цвети Стоянова, която се бори за живота си.
Първата реакция беше, естествено, да тръгнем, но после пък решиха, че по този начин това е най-голямата помощ и подкрепа за Цвети, защото аз съм сигурна, че когато тя е в състояние вече да говори, сигурно ще им благодари за това. Всичко, което ще направят оттук нататък, включително и това състезание, е за нея.
Цвети по принцип е по-особена. Тя е дете, което няма нормалната подкрепяща семейна среда и може би заради това беше повече обгрижвана от другите. Много фина, много деликатна, но много затворена и на моменти и дистанцирана. Никакви симптоми нямаше за това. В един момент имаше доста здравословни проблеми, имаше нарушение в съня си. След Световната купа в София започна да говори, че иска да се отказва, но те го правят периодично преди всяко голямо състезание.
Консултирах Цвети с клиничен психолог, който ме убеди, че няма сериозни проблеми. При едно такова решение много голямо значение има и фамилната обремененост. Отключват се такива особени състояния на съзнанието, при които се взимат мигновени решения. И така, много ми е мъчно, че се правят спекулации, че спортът им е повлиял. Напротив, аз съм убедена, че спортът й даваше оная подкрепа, онова усещане за общност, за съпричастност.
В такива моменти човек трябва да сведе глава и ако може да подкрепи, ако не - да не създава допълнителни проблеми. Нека да помислят за тези деца.

(Пред bTV)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай