Четвъртък,

Боядисаха и "Асеневци" в Търново

От: Администратор -
2638
Боядисаха и "Асеневци" в Търново
A
A
A

Велико Търново. Вандали изрисуваха паметника на Асеневци във Велико Търново, след като по подобен начин бяха "украсени" и други паметници в различни градове в страната. Каменните скулптури край монумента осъмнаха оцветени с червена и бяла боя с провокативни надписи по елементите на паметника. „Копаница за катарзис", „Камен Донев за министър на културата и на спорта", „Научи хоро и играй го с песен и ще видиш, че животът пак ще стане лесен" - това са само част от графити надписите, изписани по паметника.

Община Велико Търново заявява своята официална позиция на несъгласие с вандалската проява върху паметника на Асеневци в местността Боруна от последните два дни и изрисуването му с надписи и фигури. Подобен акт на вандализъм спрямо паметниците, част от културно-историческото наследство на града ни и държавата, са неприемливи във всичките им форми, посочват от общинския пресцентър.

Община Велико Търново тълкува подобен род прояви като израз на свободна изява на съвременното неконвенционално изкуство и винаги е оценявала по достойнство правото на неговите автори за себеизразяване, но проявата от последните дни категорично не кореспондира с добри намерения и нрави.

Кметът Даниел Панов отново апелира към авторите на подобен тип изкуство да не увреждат паметниците на културата и да не принизяват техните достойнства, символика, историческо и естетическо внушение.

Община Велико Търново предприе мерки за своевременното отстраняване на надписите и рисунките по паметника, като за проявата са информирани по надлежния ред и органите на реда. В полицейското управление във Велико Търново е образувана преписка срещу неизвестни извършители.



Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички