БНР отрече да е спирало новините на турски

БНР отрече да е спирало новините на турски | StandartNews.com

София. Абсолютна неистина е, че БНР е прекратило емисиите на турски език. Това обяви пред БГНЕС генералният директор на БНР Радослав Янкулов по повод информацията на в. "Хюриет" под заглавие "Българското национално радио прекратява турската емисия".

Янкулов уточни, че в действителност е прекратено излъчването на средни вълни, тъй като става дума за остаряло оборудване. Но сигналът на УКВ си върви и няма никакво прекратяване.

"Хюриет", като се позовава на Анадолската агенция, пише , че излъчването на средни вълни било прекратено в областите Кърджали, Разград, Шумен и Търговище и останало само във Видин. Анадолската агенция се позовава на "местни медии", на които базира информацията си. Цитират пенсионираната учителка от Кърджали Фатме Мехмедали, която се оплаква, че от 1 януари не можела да чуе турската емисия. Дори била носила радиото си на ремонт, защото мислела че е повредено. Тя допълва, че нямало никакво официално обяснение за "прекратяване на емисията". Подобна позиция заема и адвокатът от Кърджали Мустафа Байрамали.

"Хюриет" припомня, че в България има 588 328 граждани от турски произход според преброяването от 2011 г., което отговаря на 8,8% от населението на страната, в която това е най-многобройното етническо малцинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай