Близки на издъхнала млада жена ще съдят болница

Близки на издъхнала млада жена ще съдят болница | StandartNews.com

Благоевград. Ще съдим МБАЛ-Благоевград докрай, за да спасим други деца. Ние нашето го загубихме. Не искаме сензации, а гласност. Да се разбере колко спешна е спешната ни помощ, на какво е ниво здравеопзазването ни. Това казаха вчера на пресконференция почернените родители на 25-г. Ива Янева – Татяна и Иван. До тях бе другата им дъщеря Гергана.

Майката през сълзи разказа, че лекари и сестри в Спешно-приемно отделение не са обърнали никакво внимание на болното момиче, подценили сътоянието й и в продължение на 2 часа и половина не направили почти нищо. Най-напред записали данните, за да са сигурни, че пациентката е здравноосигурена.

„Пристигнахме в СПО в 18,00 часа. Сестрата ми заговори на „ма", докторът се смееше. Вкараха ни в една от стаите, детето ми започна да хърка, но д-р Узунов ме успокои, че е от диазепама. Тръгна си в 19,00 часа и е написал, че Ива е с добри жизнени показатели. Лекарката, която бе втора смяна, въобще не дойде да я види", обясни майката.

Чак в 20,30 часа настанили дъщеря й в реанимация. Оказало се, че асансьорът не е платен и няма как да се качи младата жена за изследване на скенер. Затова я пратили в частната болница „Пулс", след което я върнали в реанимация на държавното здравно заведение. От МБАЛ се оправдаха, че асансьорът не работел по вина на поддържащата го фирма.

„Днес се навършват 9 дни от смъртта на детето ни, почина на 12 юни. След първия скенер ни казаха, че има тумор в мозъка, на втория установиха вече, че става въпрос за кръвоизлив. Забавянето за Ива бе фатално, не можахме да я закараме в София, тъй като всяко движение можеше да е фатално. И 1% да има шанс за спасение, лекарите трябва да го дадат. Сами търсихме специалисти от столицата срещу заплащане. За екипа в реанимация лошо не можем да кажем, направиха каквото можаха", сподели бащата.

Близките на Ива са внесли жалба в СПО, настояват за уволнение на виновните. Наели са и адвокат, за да съдят болницата, ще внесат жалба и в здравното министерство. „Искаме тук да има кой да дава Спешна помощ, а не да има убийци. Като нямат кадри, защото се оправдаха, че лекарите били млади и неопитни, да закриват и СПО, и болницата. А пациентите да се лекуват в София", категорични са близките на издъхналата Ива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай