Петък,

Бивш депутат изнудвал фермери

От: Failed to load user -
2180
Бивш депутат изнудвал фермери
A
A
A

София. Представители на ГЕРБ са изнудвали земеделски производители и са обирали продукцията им. Това разкри пред Софийския градски съд Светослав Илчовски, който е основен свидетел по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов.

Илчовски обясни, че е подавал множество сигнали до БОРКОР, а също и до тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, но те оставали без резултат.

Тогава Илчовски потърсил хора от партията, които го свързали с народния представител Димитър Аврамов. "Исках да удари едно рамо, но той ми поиска 50-60 хил. лева, както и земя", разкри свидетелят.

Илчовски дори обясни, че Аврамов му казал, че дори да откаже офертата в бъдеще, ще продължи да му иска, за това било по-добре да се договорят на момента. Това накарало Илчовски да пусне жалба срещу депутата. Аврамов бе задържан именно по жалбата на Илчовски за искан подкуп. Обвинението срещу Аврамов е, че през юли 2012 година във Враца, Плевен и Монтана, както и в офис на фирмата "Гала-М" ООД в местността Тировец, в съучастие с плевенския общински съветник от ГЕРБ Методи Петков е поискал дар и имотна облага. В замяна Аврамов е трябвало да повлияе при вземането на решение от страна на шефката на дирекция "Земеделие" в Монтана Зорница Александрова и началника на полицията в града Даниел Псалтиров, като организира срещи и лично участва в тях.

ГЕРБерът бе задържан при акция на МВР на 17 юли 2012 година. Тогава арестът му бе изтълкуван като опит на ГЕРБ да отклони ефекта от негативните оценки в доклада от Брюксел. Аврамов бе изключен от редиците на партията и прокуратурата го подхвана. Той стана известен като първия депутат, който бе наказан за конфликт на интереси при опита му да прокара поправка в закона в полза на арендаторите. Прокуратурата повдигна обвинение на Аврамов за два подкупа с общ размер 100 000 лв., както и за поискани 3000 декара земеделска земя от бизнесмена Светослав Илчовски. Съпроцесникът му Методи Петков пък е основният помагач в схемата.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com