БХК: Свръхупотреба на сила спрямо протестиращите

БХК: Свръхупотреба на сила спрямо протестиращите | StandartNews.com

София. Българският хелзинкски комитет заявява, че в нощта на 23 срещу 24 юли полицията извърши недопустима свръхупотреба на сила спрямо мирно протестиращите, събрали се около сградата на Парламента.

При ненужна, зле планирана и провокативна акция в опит за извеждане на част от депутатите и министрите от сградата на Народното събрание, на която БХК беше пряк свидетел, пострадаха десетки граждани, които се опитваха да препречат с телата си пътя на автобуса. Те бяха удряни, блъскани, влачени от полицията. Употребената сила в много случаи беше непровокирана от поведението на протестиращите, а в другите - несъразмерна. Много хора бяха окървавени. Някои пострадали потърсиха помощ в спешните кабинети в столицата, но бяха много и наранените, които не потърсиха медицинска помощ. Има множество видеозаписи - както на медии, така и на граждани, документирали това насилие. В същото време, реакцията на министъра на вътрешните работи бе силно неадекватна и отричаща очевидно незаконната употреба на сила.

Допълнителна тревога предизвиква фактът, че сред пострадалите от полицейското насилие имаше и журналисти, изпълняващи служебните си задължения. Някои от тях бяха оскърбявани и удряни от полицаи, без по никакъв начин да са дали повод за такова поведение. Това е недопустимо ограничаване, с насилие, на свободата на изразяване на медиите и на правото на информираност на гражданите. То не следва, при каквито и да е обстоятелства, да се случва в едно демократично общество.

Българският хелзинкски комитет призовава Прокуратурата да направи бързо, пълно и безпристрастно разследване на случая и да направи резултатите от това разследване публични.

Българският хелзинкски комитет настоява полицията да не използва сила и оръжие срещу мирно протестиращите, да планира акциите си така, че да минимизира необходимостта от използване на сила и помощни средства и да спазва стандарта за абсолютната необходимост. Когато се наложи използване на сила, тя следва да е съразмерна на целта.

Българският хелзинкски комитет, още от деня на назначаване на Делян Пеевски за председател на ДАНС, настоява за оставка на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай