Безработни 14 дни работят, 14 - учат

Безработни 14 дни работят, 14 - учат | StandartNews.com

София. Хората на социални помощи от по 60 лева вече ще трябва да учат занаят, за да си получат парите. Това са предимно роми. Досега те трябваше 14 дни от месеца да полагат общественополезен труд. Обикновено кметствата ги ангажират да почистват улици и обществени сгради.

От догодина на 5000 души от сегашните 43 000, които са на социално подпомагане, ще се предложи в оставащите дни от месеца да посещават курсове за професия. Ако откажат, те ще губят месечните си помощи. Мярката ще е част от националния план за насърчаване на заетостта. За реализацията й са предвидени 600 000 лева. Докато учат, безработните ще получават по 8 лева дневно стипендия, а ако курсовете са извън населеното място, в което живеят, ще им се покриват и разходите за транспорт.

"Голямата част от тези хора нямат никаква квалификация, дори са неграмотни и от години живеят само на помощи. Ако изучат някакъв занаят - например за строителни работници, после лесно може да бъдат насочени към програми за субсидирана заетост или сами да си намерят работа", обясни Росица Янкова зам.-министър на труда и социалната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай