Бежанците и изкуството

Бежанците и изкуството | StandartNews.com

Фейсбук се изпълни с арт произведения, солидарни с кризата на преселението

Вълната от бежанци, бруталните снимки от кризата на преселението и истории, разтърсили целия свят - всичко това няма как да не рефлектира в света на изкуството и да предизвика най-разнообразни арт прояви. Поезия, проза, картини, колажи, фотографии, видео инсталации и всякакви други форми на изкуството впрягат таланта на куп артисти, чиято цел е да предизвикат съчувствие към драмата на бягащите от Сирия, Ирак, Афганистан и други руинирани държави. Не е необходимо човек да е особено сантиментален, за да прояви поне малка солидарност към хора, които търсят изход от перманентния кошмар на Близкия Изток, рискувайки живота си по границите. Тук ще представим най-нашумелите произведения на изкуството, които станаха популярни в социалните мрежи в последните седмици.

Графитите в лагера Затари

Лагерът за бежанци в Затари, Йордания, е един от най-големите в света - приютява стотици хиляди души и бе един от първите в света. В Затари впрочем често ходи и Анджелина Джоли, която от години дарява крупни суми за изпадналите в нужда.
Мястото се изхранва трудно, а грижите не секват. Някои от стените там обаче са прекрасно илюстровани с графити, рисувани от самите бежанци. Наред със снимките на мизерията в социалните мрежи се разпространяват и тези фотоси, с които Затари стана особено популярен. Стените са й изписани със желанията и мечтите на бежанците, които бягат там от войната.

Звездата на Банкси

Един от най-известните модерни артисти - графитаджията Банкси, е от хората с най-изострена политическа чувствителност. В последните дни човекът, чието име не е известно на никого и май никога не е виждан от медиите, публикува куп интересни свои произведения - някои изрисувани на стени, други като колажи. Най-популярни в мрежата станаха две негови публикации. Едната със забързания западен човек, скрит от дъжда с чадъра си, а до него щастливо дете, радващо се на свободата си необезпокоявано от валежа. А другата - давещи се, формирали с телата си звездата на Европейския съюз. Не трябва да се казва European Union, a European Onion (игра на думи - "Onion" значи лук) - колкото повече го белиш, толкова повече плачеш, гласи най-харесвания коментар под колажа с телата в морето, публикуван от Банкси.

Документален театър

Няколко театрални проекта мигновено се посветиха на драмата с бежанците. В далечната Австралия, към която обикновено тръгват само сирийци, успели да заделят по-голяма сума пари, вече започнаха серия пърформанси, в които правят т.нар. "документален театър". Петима актьори разказват от първо лице пет истории на бежанци, стигнали до Сидни, но и изгубили много близки по пътя си. Работи се заедно с пострадалите и театралната намеса е само доколкото е необходимо да се придаде определена артистичност на изповедта им - иначе думите са на самите потърпевши. Подобни проекти започнаха също в Берлин, който е може би най-чувствителната към драмата на бежанците столица.

Проектът "За 100 паунда"

Група британски художници започнаха спешен арт проект, чиято цел е максимално бързо да се продадат произведения на изкуството, като събраните пари ще се похарчат за нуждите бежанците. Всички картини са с цена 100 паунда, а идеята е да се произвеждат почти манифактурно, в големи количества, за да се съберат и по-големи суми. Повече за подобни проекти има на страницата The Refugee Art Project във Фейсбук.

Бои върху палатките

Картините от гръцкия остров Кос, както и другите популярни места, на които се събират множества от бежанци си приличат по едно: безброй евтини палатки, които спасяват поне от вятъра и дъжда нощем. В някои лагери обаче, особено ако доброволци и помагачи са доставили бои, бежанците се отдават на боядисване на плата във всякакви цветове и картини. Правят го най-често децата - психолозите твърдят, че рисуването е идеален начин поне те да успеят да редуцират огромния стрес, с който е съпроводена бежанската криза.

Опитът на Питър Дрю

Художникът Питър Дрю още преди години стана автор на интересен арт проект, чиято цел бе да запознава австралийците с драмите на сирийските бежанци. Питър изрисува в чернобяло куп стени в Аделейд, дописвайки образите с историите на сирийците. Така на всеки ъгъл по улиците разказите и картините посрещат местните. Нивото на толерантност към бежанските вълни на най-далечния континент е особено голямо - вероятно се дължи и на вниманието и съпричастността, което изкуството постоянно засвидетелства към кризата на имигрантите.

Рисунките, посветени на Айлян Курди

Няма нищо по-ужасяващо от смъртта на дете; а принципно подминаващата с равнодушие войната в Сирия Европа едва сега бе разтърсена. Кадърът с тригодишното удавено дете Айлян Курди, изхвърлено на брега в района на турския курорт Бодрум, предизвиква много повече съпричастност, отколкото грубата статистика за хилядите жертви и разрушения в Сирия, която се цитира по медиите от години. Детето бе сред дванайсетимата предполагаеми сирийски бежанци, които загинаха в опит да достигнат гръцкия остров Кос. Снимките на тригодишния удавен Айлян взривиха социалните мрежи в Турция, а в последствие ужасиха и света.
Последва вълна от различни рисунки с фигурата на малкото момче. С ангелски криле, в обезопасена детска стая, с други деца "завити", или пък вперил безжизнен поглед към хартиено корабче. Хаштагът #AylanKurdi се превърна в най-посещавания адрес в социалните мрежи, а рисунките с детето бяха споделяни милиони пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай