Бебе англичанче се роди в Хотница, кръстиха го на овена Райко

Родителите Софи и Джак пристигнали у нас от Уелс и Манчестър малко преди да се разрази пандемията

Бебе англичанче се роди в Хотница, кръстиха го на овена Райко | StandartNews.com

Хотница се радва на първото англичанче, което започва земния си път от малкото великотърновско село. Бебето носи древното българско име Райко и е кръстено на овена в единствената по рода си у нас ферма приют за животни, пострадали от човешко насилие, която е в селото.

Родителите на момченцето решили, че детето им трябва да се казва така, защото още първия път, когато го чули, името се запечатало в сърцата им. Стопанката на фермата Вера Трендафилова пък им разяснила, че името произхожда от Радко, както в миналото наричали и възпявали в народните песни слънцето, пише „Борба“.

Малчуганът идва на бял свят на 12 юни 2021 г. За него България е първа родина, тъй като все още не е посещавал страната ни родителите си – Великобритания.

Майката и таткото на Райко – Софи и Джак, пристигат у нас от Уелс и Манчестър малко преди да се разрази пандемията. Установяват се в Хотница и очаровани от красотата и спокойствието в селото, избират да останат за постоянно.

Бързо се адаптират в новата обстановка, свикват с българската кухня и с огромно желание се включват в родните традиции и обичаи. Участват в отбелязването на Бабинден и скоро след това жената забременява.

Нямали разногласия за това дали да отглеждат наследника си тук, защото били категорични, че Хотница е идеално място за деца - с чист въздух и вода, биоплодове и зеленчуци и т.н.

Още преди момченцето да е роди, Софи и Джак стават редовни посетители на фермата приют за животни „Приятели на четири крака“. Името на овена Райко ги впечатлило особено силно.

„Двамата познават всички животни във фермата по име, но още първия път, щом чуха името на овена Райко, проявиха интерес. Да носиш име на домашен любимец е на здраве и късмет, коментираха от фермата.

Сега тримата използват слънчевите есенни дни, за да посещават фермата приют. 

Родителите на Райко са убедени, че името ще му донесе щастие в живота.

Единственото важно за тях е момченцето да се радва на прекрасно детство и да стане добър човек. А това, че Софи и Джак харесват българските имена, се потвърждава и от факта, че прекръстили осиновеното си куче от Бейли на Донка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай