Бай Илия дари пътека на съседите

Бай Илия дари пътека на съседите | StandartNews.com

Искам хората да започват деня си с усмивка, казва пенсионерът

Добрите дела са най-ценните дарове, които можем да направим за празниците, но като че ли рядко се сещаме за това. За сметка на това бай Илия от Варна не чака да дойде Коледа или Нова година, за да подари нещо хубаво на другите. Да направи хаир за него е станало ежедневие.

 Старите плочи, които къртят на пъпа на Варна за изграждането на новия пешеходен ринг по европроект, няма да отидат на вятъра. Бай Илия ги събира и реди усърдно, за да прави пътеки на хората от варненския квартал "Младост", където и той живее. 69-годишният пенсионер вече е изградил пътека между блоковете, дълга 1 километър. Така хората няма да газят през калта, нито по тревата, а и ще им е по-приятно да стигнат вечер до домовете си с децата. А най-вече да започват деня с усмивка, като излязат от панелките, казва той.

Пътят обаче не е единственото дело на странния майстор. Наоколо навсякъде личи, че е пипнала грижовната ръка на бай Илия - орязани са храстите, сковал е пейки и ги е застопорил с бетон. Дал е 29 лева от пенсията си за цимент, пясък и боя, за да станат здрави и по-освежени. Възрастният мъж има специална технология за редене на плочите - изравнява ги по конец с нивелир. Който няма такъв инструмент, да не се пише за майстор, категоричен е пенсионерът. Има и каластирка, която също си е взел от Русия, където я наричат тяпка. Работил е 17 години и половина в Коми като арматурист по строежите. Като подравни терена, набива плоча по плоча, за да легне, а отдолу слага суха пръст. Пътеките е направил удобни както за инвалиди, така и за детски колички, за да имат лесен достъп до площадките за игра или до близкия магазин. Така съм ги трамбовал, че няма пропадане, аз бих пропаднал, но не и те, категоричен е майсторът им. Уцелил е наклона да е по мярка и съвсем безопасен за избутване нагоре или при спускане надолу.

Ядосва се на пишман майстори, които са редили при това срещу плащане пътеки, ама плочите им стърчат, не са плътно поставени и се люлеят на места. Бай Илия е направил и градинката до блока, в който живее, но откъм страната, където няма балкони. Иначе ще я заринат с боклуци, които ще хвърчат отгоре, а така димитровчетата цъфтят, докато падне сняг, обяснява той.

Новата пътека обаче не е първото му добро за хората. Започнал е доброволческия си труд от 2005 г. с подрязване на храстите и грижа по зеленината, сред която открил и доста таралежи. Пътеките начертал две години по-късно и вече е свързал няколко блока. А сега с ремонта на центъра и изхвърлените стари плочи му се отваря работа за цяла петилетка напред. Повечето хора от "Младост" забелязват и се радват, но примерът на бай Илия не е много заразителен за тях. Никой не идва да помага, а някои направо ми се подиграват, споделя майсторът.

Все пак има кой да оцени труда му. Неговата работа не остава незабелязана от местната общинска власт. Районният кмет на "Младост" Христо Христов помага в логистиката на материала. Той обещал и награда на пенсионера, а миналата година му приготвил пакет с 1 кг ориз, кило захар, 2 кила сол и леща. Кметът на Варна Иван Портних като научил за бай Илия, веднага отишъл да се срещне с него. Станало около рождения му ден на 4 декември. Прегърна ме, както син прегръща баща си, вълнува се още от срещата възрастният мъж. Казах му, че правя всичко това за общо удоволствие, добавя за разговора им той.

Наградите обаче не са толкова важни за бай Илия, защото отдавна е свикнал да живее скромно. Кара месеца с по 390 лева пенсия и казва, че парите му стигат. Не пия, не пуша, малко харча, казва той. Вдовец е от много години, а синът му Илия и внукът Кирил живеят в Орел, Русия. Градът е побратимен с нашия Разград, припомня варненецът. Бай Илия носи снимката на единствените си близки хора във вътрешния джоб на якето си - до сърцето. Самият той е роден в търговищкото село Буховци. Някога там е имало летище и полети по три пъти на ден до София, припомня майсторът. Най-голямото хоби на възрастния мъж е колоезденето. Върти педали все в една посока - до родното си село. През 2012 г. е вземал разстоянието от 112 км до там за 6 часа, но вече му трябват 9 часа. Хвали се, че има модерно колело със скорости, но с годините самият той понатежал и бързо се изморява. Бай Илия посреща празниците сам, но е свикнал вече. Ако времето даде, през деня и на Коледа, и на Нова година няма да стои със скръстени ръце, а ще работи между панелките. Така и самотията преживява по-леко, а и вижда смисъл от труда си - да зарадва повече съседи и техните гости за настъпващата 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай