Бърза писта за ТОП Чудесата

Бърза писта за ТОП Чудесата | StandartNews.com

"Стандарт" събира проектите до вторник, даваме ги на икономиката

Нова схема за финансиране на Чудесата ще се въведе до дни. Инжекция ще получават най-ценните разкопки, за да може да се завършват своевременно. За това се договориха с министъра на културата Петър Стоянович археолози, учени и бизнесмени. Решението бе взето по време на широка обществена дискусия в Бургас в рамките на кампанията "Чудесата на България" на вестник "Стандарт". Морските кметове също подкрепиха идеята.

Предложението да се въведе приоритетно финансиране на най-важните за туризма обекти дойде от културния министър. Според Петър Стоянович трябва да се скъси листата с разкопки, които получават финансиране, но парите за всеки обект да се увеличат. Целта е културните паметници да се финализират за по-кратко време и да привличат повече туристи. "За разкопки тази година са предвидени минимум 500 хиляди лева", добави Стоянович.

"Кампанията "Чудесата на България" ще продължи да работи много сериозно за развитието на културно-историческия туризъм", заяви главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Според нея усилията на "Стандарт" и кампанията "Чудесата на България" вече дават резултат. "Това е особено важно в сложната икономическа ситуация. Вече има сигнали за отлив на туристи от Русия, Украйна и Западна Европа, прогнозата е за спад от 20%. Привличането на туристи в България трябва да се превърне в приоритет номер 1 за всички", заяви тя. Според нея археолозите са доказали, че точно област Бургас е най-богата на културни исторически находки и регионът заслужава особено внимание при финансирането занапред.

За да влязат в сила новите правила обаче, трябва да се изработят строги критерии, по които ще бъдат оценявани обектите. Археолозите предлагат с приоритет за финансиране да се ползват най-атрактивните археологически обекти, които привличат най-голям брой туристи. По този начин ще се гарантира и бързата възвръщаемост на вложените средства.

Месторазположението е вторият критерий, който се обсъди на дискусията. Предимство трябва да се даде на тези, които се намират в столицата и по Черноморието, където има най-много туристи, смятат специалистите. Инфраструктурата също е изключително важна, казаха археолозите. Според тях не е удачно да се влагат средства за разкопки в обекти, до които няма изградени пътища. Причината е, че достъпът до обекта ще бъде невъзможен или силно затруднен.

Въпреки работата, която остава да се свърши по отсяването на критериите за новото финансиране, участниците в дискусията са единодушни, че това е верният път. Според всички участници досегашният метод - "на всеки по малко" - е доказал, че е неудачен. "Мисля, че е разумно да се премине към принципа на приоритизирането. Това означава да има подбор и отсяване", заключи Стоянович. Според него, ако се започне само с десет обекта, това не означава, че ще се спре дотам. Просто другите ще се направят на по-късен етап. "Трябва да има приоритетни обекти, а не дребно финансиране от по 15 хиляди лева, стига археолозите да са съгласни", каза той.

Главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова пое и ангажимент до следващия вторник да бъдат обобщени всички искания и предложения, които специалистите направиха по време на дискусията. След това те ще бъдат депозирани в министерствата на културата, икономиката и строителството. Копие от тях ще се изпрати на областната управа в Бургас.

Класацията ни измерва любимите съкровища

Славка Бозукова, главен редактор на вестник "Стандарт"

Класацията на археологическите обекти в кампанията "Чудесата на България" показва кои обекти всъщност могат да се определят като приоритетни за финансиране. В миналогодишната кампания на в. "Стандарт" гласуваха над 1 милион българи, които ясно посочиха своите предпочитания към определени обекти. Мисля, че това е гласът на хората и тази класация би могла да се използва като надеждно социологическо проучване, защото хората, които са гласували, посещават тези обекти и ги харесват. Археолозите доказаха, че Бургаска област е най-богата на културно-исторически находки. Това са мощите на свети Йоан Кръстител, открити в Созопол, крепостта "Акра", крепостта "Урдовиза", а сега и най-новите находки в крепостта "Порос" и разкопките в местността "Червенка". Крайно време е да поставим акцент върху привличането на български туристи, които да посещават българските забележителности. Бургаски регион разполага с невероятни културни дадености и невероятна възможност за популяризиране са круизите. Едно от новите Чудеса тази година е остров Света Анастасия, който заслужава да заеме своето достойно място.

Нужни са средства за започнатите обекти

Проф. Николай Овчаров

Заблуда е, че няма пари за разкопки. Пари има и това трябва да се знае, но разкопките са два вида. Първият са спасителните на терени, върху които ще се строят магистрали, газопроводи и други. Те по закон се финансират от частните инвеститори. Един колега, който работи сега по магистрала "Струма", е финансиран по този начин с 950 хиляди лева и в това няма нищо лошо. Но проблемът е, че след като приключат разкопките, от там минават булдозерите и сриват всичко - няма крепости, няма римски вили и нищо не остава. Вторият вид са плановите разкопки. Именно чрез тях се правят най-значимите открития и те са моторът на културно-историческия туризъм. Съгласен съм с министър Стоянович, че трябва да има приоритетно финансиране, но сред тези приоритети трябва да са и разкопките, които вече са започнали и трябва да се довършат. В Перперикон например пет поредни правителства инвестират средства. С допълнителните инвестиции по различни програми там са вложени общо 17 милиона лева. И сега заради недостига на едни 200 хиляди лева не мога да довърша Перперикон и да стигна до финала. Необходимо е държавата да застане и да подкрепи Чудесата.

Най-важното са точни критерии

Проф. Виолета Нешева

Българската държава трябва да приеме тези функции, които са й предначертани, без значение кое правителство управлява. В областта на културно-историческото наследство не само българите са творци, но и нашествениците. Считам, че е правилно да има определяне на приоритетни обекти за финансиране, с което се съгласи и проф. Овчаров. Но трябва да има точни критерии, по които това да става. Крепостта "Акра" например е много атрактивна, но не става за развитие на туризъм, няма път, няма инфраструктура. Трябва да се подхожда комплексно и да се гледа не само визията, но и смисълът и значението, които даден обект има за историята на България. Има много какво да се довършва, за да стане един качествен туристически продукт. Трябва да се инвестира точно в такива обекти, които ще доведат туристи.

Консервацията е приоритет

Милен Николов, директор на Регионален исторически музей Бургас

Община Бургас полага най-големи усилия, за да финансира със собствени средства разкопките в региона. Благодарение на тази финансова подкрепа ние продължаваме да работим на "Аква Калиде" и на "Порос". В момента е важно да се помисли за консервацията на тези обекти. Така че когато дойдат туристите, те да са в завършен вид и да получат необходимото обслужване. Задължително при финансирането трябва да има приоритетност. Нека не забравяме, че над 40% от гостите в държавата по перо туризъм идват от Южното Черноморие. Ето това е приоритетна зона, на която трябва да се помага. "Виа Понтика" бе един добър проект, който има потенциал да се развива и в бъдеще.

Инфраструктурата и паркингите липсват

Красимира Костова, управител на резервата "Деултум"

Резерватът "Деултум" е странно явление, но някак си стои настрана. В Закона за културното наследство са приоритизирани обекти, които държавата трябва да обслужва и това са археологическите резервати. Странно е защо се получава друго. "Деултум" стои 4 години в десетката на "Чудесата на България". Очевидно хората го припознават като културна ценност, но държавата не го е припознала. Основният проблем за мен е липсата на социализация на археологическите обекти. Сега в Бургас идват много пасажерски кораби с много туристи. Най-близките дестинации, които могат да разгледат, са "Аква Калиде", "Порос" и "Деултум". Но на практика ние няма какво да им предложим като краен продукт. "Деултум" се намира на главен път, който води към Турция и Гърция. Но нямаме туристическа инфраструктура, нямаме паркинги, тоалетни, заведения, където могат, макар за кратко, да отседнат туристите и да получат обслужване.

Кметът на Бургас Димитър Николов: Кампанията e министерство на културата в сянка

Пазят в строга тайна сензационна археологическа находка

Кампанията "Чудесата на България" играе ролята на Министерство на културата в сянка и това, което вестник "Стандарт" прави, има огромно значение за развитието на културно-историческия туризъм в цялата страна. Благодаря на г-жа Бозукова за помощта, която оказва на Бургас и региона за развитието на туризма. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на дискусията. Той бе категоричен, че общината ще продължи да подпомага археологическите разкопки в синхрон с кампанията "Чудесата на България", защото това е печелившият ход регионът да привлече още повече туристи. "Бургаска област разполага с невероятни културни дадености и възможност за популяризиране са круизите, които Морска гара вече посреща. В областта наистина има големи археологически проучвания. Сред значимите обекти остават Месемврия, крепостта "Акра", крепостта "Урдовиза" . Проучванията при "Акра" например са приключени, но липсата на подходяща инфраструктура пречи при използването на обекта като туристическа атракция", коментира главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Тя посочи още, че в Бургаски регион са направени най-значимите открития като мощите на свети Йоан в Созопол, но не по-малко важни са и новите находки на крепостта "Порос" и в залива "Червенка", които могат да се превърнат в едни от най-интересните обекти.

Димитър Николов пък сензационно обяви, че общината и регионалният музей работят по секретен проект за разкриване на нова археологическа находка, неизвестна до момента. Откритието било с огромно значение, но засега се пази в строга тайна. "Спирам и повече няма да кажа дума, защото директорът на археологическия музей Милен Николов вече започна да гледа лошо. Ще го обявим, когато му дойде времето", заяви бургаският градоначалник.

Света Анастасия вече е хитът на лятото

Остров Света Анастасия ще се бори за първо място в класацията "Чудесата на България". Отварянето на острова за посещения след цялостната му реконструкция предизвика истински фурор и вече е тотален хит сред българските и чуждите туристи. Бъдещето на Света Анастасия и мястото му в културно-историческия туризъм бе една от основните теми, които предизвикаха изключителен интерес по време на организираната от в. "Стандарт" дискусия. "Бургас ще докаже, че от заводски град може да се превърне в привлекателно туристическо място. Трябва и искаме да се развиваме като културен град. Получихме прекрасни отзиви за последния проект, който изпълнихме - този за превръщането на острова в туристическа атракция. Само за две седмици над 5000 души са го посетили. Имаме идея да съчетаем култура и археология в този маршрут. Хората вече се интересуват от миналото на Света Анастасия и от архитектурата на сградите", заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Той допълни, че ще разчита и в бъдеще на подкрепа от кампанията "Чудесата на България". Главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова подчерта, че е необходимо островът да бъде включен в по-широки туристически маршрути и пакети, които ще увеличат многократно неговата популярност.

Средно между 200 и 500 души разглеждат всеки ден Света Анастасия. Хората са впечатлени от историята му. Както е известно, в миналото тук е имало голям манастир, който е превърнат по-късно в затвор за политзатворници. По-късно островът е станал любимо място за поети и художници. Някогашните монашески килии сега са превърнати в спални, в които туристите могат да останат да нощуват.

БИЗНЕСЪТ

Да се ракламират на чужди пазари

Иван Иванов, регионална туристическа камара

Един от големите проблеми пред културно-историческия туризъм е, че нашите археологически обекти трябва да са напълно социализирани. Да се предложи на туристите всичко, което изисква един краен продукт. В Турция, Гърция и други страни, където съм бил, археологическите обекти са напълно социализирани - пристигат туристите и им се предлага пълно обслужване. Има къде да паркират, има къде да седнат да пият кафе или да обядват. И чуждите, и българските туристи проявяват голям интерес към културно-историческия туризъм, но когато отидат на един обект, който не е завършен и няма инфраструктура, това е антиреклама. Държавата трябва да подпомогне културно-историческия туризъм и с конкретни реклами на чужди пазари.

Трябва програма, красотата струва пари

Мария Инджова, председател на Алианс за туризма в Югоизточен район

Разбрах, че министър Петър Стоянович наскоро е открил, че Южното Черноморие е много по-красиво и интересно от Северното. И много се радвам за това. Но нека министрите да знаят, че красотата струва пари. Министрите трябва да вземат мерки и да подпомогнат кампанията "Чудесата на България", да подпомогнат туристическия бизнес. Необходима е тематична среща на отговорните министри, които трябва да приемат една по-мащабна програма за развитието на културно-историческия туризъм. Защото една нация без история не може да има бъдеще.

Разбрах, че министър Петър Стоянович наскоро е открил, че Южното Черноморие е много по-красиво и интересно от Северното. И много се радвам за това. Но нека министрите да знаят, че красотата струва пари. Министрите трябва да вземат мерки и да подпомогнат кампанията "Чудесата на България", да подпомогнат туристическия бизнес. Необходима е тематична среща на отговорните министри, които трябва да приемат една по-мащабна програма за развитието на културно-историческия туризъм. Защото една нация без история не може да има бъдеще.

Туристите се увеличиха в пъти

"Виа Понтика" оказа много голямо значение върху развитието на туризма в община Приморско, коментира кметът Димитър Германов. Той бе категоричен, че ще се постарае да намери финансиране за проучванията на тракийското светилище "Беклик таш". Убедени сме от ползите от кампанията "Чудесата на България", защото лично се уверих, че за последните две години има неколкократно увеличение на туристите. Трябва да продължим да работим в тази посока, каза Германов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай