България отдаде почит на Ботев и загиналите за свободата

България отдаде почит на Ботев и загиналите за свободата | StandartNews.com

София. Точно в 12 часа днес сирените в цялата страна засвириха, за да отдадат българите почит на Христо Ботев на загиналите за свободата на България.

При подаването на сигнала пешеходци и автомобили спряха на място в знак на почит към паметта на поета-революционер и всички дали живота си за свободна България.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва официално за първи път през 1901 година, когато на връх Околчица присъстват и живи Ботеви четници.

Поклонението пред подвига на войводата и на загиналите за свободата на България на връх Околчица започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета. На върха хиляди сведоха глави пред делото на Ботев. Именно там се сбъдват неговите думи "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". След възстановката бе отслужен молебен за България от врачанския митрополит Калиник.

Кметът на Враца Николай Иванов поздрави множеството и обяви, че на върха присъстват участниците от 67-ми национален туристически поход "Козлодуй-Околчица", който премина успешно по пътя на Ботевата чета. На честванията на Околчица присъстваха още Волен Сидеров, Цветан Цветанов, Янаки Стоилов, Камен Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай