България на 22-ро място по усвояване на еврофондове

България на 22-ро място по усвояване на еврофондове | StandartNews.com

България се е изкачила с две позиции по усвояване на европейските фондове от програмен период 2007-2013 г. Това показва справката на сайта на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия, предаде БГНЕС.

Брюксел е признал, че страната ни е усвоила 82,8% от европейските фондове. Малко повече от месец преди изтичане на програмния период вече е ясно, че страната ни няма да усвои около 15% от европейските фондове, които са й се полагали през първия програмен период от членството на България в ЕС. Голяма част от тези средства са компенсирани от вътрешния бюджет, което наложи и актуализация на бюджета за 2015 г.

Първият програмен период, в който България имаше достъп до европейската солидарност, страната ни ще финишира сред държавите, които са на опашката по усвояване на фондовете. Донякъде успокояващо е, че за момента след нас са Чехия с 82,7%, Малта с 81,6%, Италия със 77,4%, Словакия със 75,4%, Хърватия със 71,6% и Румъния с 67,7%. Според последните данни на ГД "Регионална политика" Гърция е държавата в ЕС, която е усвоила най-много от европейските фондове – 96,8%, следвана от Естония, Литва и Португалия с по 95%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай