България експулсира 46 нелегални имигранти

България експулсира 46 нелегални имигранти | StandartNews.com

София. България е експулсирала 46 нелегални имигранти от Ирак обратно в родната им страна рано тази сутрин. Причината е, че нито един от тях не отговаря на законовите изисквания за престой, пребиваване или за получаване на статут на бежанец, предаде МВР.

Гражданите от Ирак са дали съгласие да бъдат експулсирани. С чартърен полет десетките семейства, млади мъже и жени, които са избягали от домовете си, за да търсят по-добър живот в Европа, отпътуваха обратно към държавата, от която бягат.

Експулсирането им е било съгласувано с посолството на Ирак, а полетът е охраняван от представители на гранична полиция и дирекция „Миграция" към МВР.

Чужденците бяха извозени със специален чартърен полет за Багдат, при съвместна операция на България и Гърция. Сред екстрадираните чужденци има и цели семейства с деца. Пътуването на бежанците за родния им Ирак се плаща от Европейския съюз. Иракчаните се екстрадират, тъй като, след влизането в България, не са получили статут на бежанци. В Атина към нашенските емигранти трябва да се присъединят още 8.

До момента само иракската страна се е съгласила да се провеждат такива чартъри, докато държави като Алжир, Мароко, които имат много граждани, отказват осъществяването им.

В такива случаи незаконните имигранти се извозват само по двама и то с редовни граждански полети, за които плаща българската държава.

Всичките 46 души са влезли в страната нелегално през турско-българската граница, пребивавали са в домовете за временно настаняване на чужди граждани в Любимец и Бусманци, след което са поискали да им бъде предоставен хуманитарен статут или статут на бежанец, каза на ГКПП-Аерогара София Кирил Сергиев, ръководител на операцията от Дирекция „Миграция".

Освен чрез Европейския фонд за връщане, България активно участва и в операции за връщане в страните на произход, организирани и съфинансирани от Агенция Фронтекс.

От началото на годината до този момент 740 души, граждани на трети страни, са изведени от България с принудителни административни мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай