България е втори дом за Камило Дзуколи

България е втори дом за Камило Дзуколи | StandartNews.com

В България има акредитирани посланици на десетки държави. Посланикът на Суверенния малтийския военен орден Камило Дзуколи обаче е особен дипломат.

Той активно работи не само за развиване на отлични двустранни отношения между Ордена и държавните ни институции. Приоритет на Негово превъзходителство е разнообразната хуманитарна благотворителна дейност у нас, което всъщност е главното в дейността на Малтийския орден в над сто страни по света. През 20-те години от установяването на дипломатическите отношения между България и Малтийския орден и осемте години, откакто той е негов посланик, в България са реализирани 335 различни хуманитарни проекта на 100 различни места. За заслугите си към България неотдавна посланик Дзуколи получи най-високото папско отличие - ордена "Св. Георгий Велики". Това стана в навечерието на празника на св. Йоан Кръстител. Светецът е патрон на създадения преди почти хилядолетие Малтийския орден. Той има уникална структура. Като една от най-старите институции в Западна Европа той е независима страна и същевременно мощна благотворителна и хуманитарна организация. Широката си благотворителна ативност Орденът разгръща в над 120 страни. Програмата му е ценна за България.


В кариерата си като дипломат Камило Дзуколи се вдъхновява от моралните и духовни ценности на Ордена. Преди да поеме посланическия пост в България, той натрупва завиден политически, административен и международен опит. Първото му назначение през 1976 г., след като завършва право, е като помощник парламентарен секретар на високопоставени политици от християндемократическия център в Италия. Християндемократическата партия бе най-силната и влиятелната политическа сила в Италия в продължение на десетилетия след Втората световна война. Сеньор Дзуколи работи като помощник на бившия премиер и много пъти външен министър на Италия Емилио Коломбо.


След това 7 години е заместник генерален секретар на Европейската народна партия /ЕНП/ в Европарламента в средата на 80-те и началото на 90-те години. После 5 години е шеф на кабинета на председателя на Комисията за външна политика на италианския парламент. "Италианското правителство и Орденът бяха подписали договор за сътрудничество в медицинската област, който след парафите на външните министри на Италия и Ордена трябваше да бъде ратифициран от парламента. През 2003 г. аз бях ангажиран с тази задача. Ценях този документ заради добрия му дух и с ентусиазъм работих за ускоряване на ратификацията", спомня си посланик Дзуколи. В този процес той бил в пряк контакт и ползотворно сътрудничество с представители на Малтийския орден, към който именно тогава бил поканен да се присъедини, което е било за него особено висока чест. "Знаейки че имам добри контакти с България, Орденът, който вече бе установил дипломатически отношения с България, ми предложи да се заема с откриването на посолство в София", разказва посланикът.

Връзката на Дзуколи с България е започнала с бившия български премиер Симеон Сакскобургготски, с когото се познава по-отдавна. В издадената през 2014 г. мемоарна книга "Една необикновена съдба", в която Сакскобургготски разказва и за първото си пристигане в България на 21 май 1996 г. след продължилото десетилетия изгнание, той споменава, че сред приветстващите го топло на летището в София посрещачи е и сеньор Дзуколи с италианското знаме в ръце "Когато през 2001 г. НДСВ спечели парламентарните избори в България, аз бях назначен за началник на кабинета на парламентарната комисия за външна политика на италианския парламент. По това време връзките между правителствата и парламентите на България и Италия много бързо се развиха. Италия стана първият европейски партньор на България, защото първа ратифицира предприсъединителния договор на България с ЕС. Беше отличен период на двустранното сътрудничество", спомня си с удовлетворение Дзуколи. Той се гордее, че е допринесъл това да стане колкото се може по-бързо. Заслугата е оценена в София и тогавашният външен министър Соломон Паси го награждава с орден през 2005 г.


"От много години за мен България е втори дом и част от личния живот на семейството ми", споделя посланик Дзуколи. Съпругата му Урсула, с която са заедно 35 години, е германка от Бавария. Дъщеря им Констанца и синът им Джулио са завършили бакалавърското си висше образование, сега правят магистратури в Мюнхен и Лондон.
Още преди да започне посланическия си мандат, сеньор Дзуколи много пъти е идвал в България като служител на италианския парламент. Посещавал е редици български градове и забележителности. "Нямам усещането, че тук съм чужденец. Не долавям дистанция между мен и българите. Чувствам се част от страната и народа и споделям предизвикателствата и проблемите на България. Това ми дава приятното усещане, че съм по-особен посланик", коментира Дзуколи. Шефът на държавния протокол посланик Атанас Младенов, който в миналото бе български посланик в Италия, разказва как по време на среща в парламента в Рим, разговаряйки на италиански, посланик Дзуколи веднъж вместо "си" казал "да".

Общуването с Камило Дзуколи е истинско удоволствие, независимо от това на кой от езиците, които той владее, се води разговорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай