България чества Деня на народните будители

България чества Деня на народните будители | StandartNews.com

София. На 1 ноември България чества паметта и делото на народните будители - просветители, книжовници, революционери, хората на духа, работещи за образованието, културата и духовното просвещение на българите. 

В цялата страна празникът се отбелязва с разнообразни прояви. Входът в много галерии и музеи ще бъде свободен: от 10.00 до 18.00 ч. в Националният музей на българското изобразително изкуство в Националната художествена галерия (Княжеския дворец) на пл. „Княз Александър I" №1 в София; в Криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски", в Музея на социалистическото изкуство на ул. „Лъчезар Станчев" №7 в кв. „Изгрев" и в Софийски арсенал – Музей на съвременното изкуство на бул. „Черни връх" №2 в София. От 11.00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека на пл. Славейков 4А, ет. 2 ще се състои честване по повод празника.

Министър-председателят Пламен Орешарски ще вземе участие в тържественото честване на Деня на народните будители и 200-годишнината от успението на Софроний Врачански в Котел, което ще се проведе от 11.30 ч. на площада в града.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва в тържеството по случай Деня на народните будители от 10.30 ч. пред паметника на Св. Софроний Врачански във Враца.

Протестиращите вече повече от седмица студенти ще проведат шествие, за да отбележат празника и паметта на тези, които днес почитаме като символ на образованието, науката и културата, пише в описанието на събитието във Фейсбук. Студентите от Студентски град се събират в 10.00 ч. пред УНСС и тръгват към Ректората, за да се включат в шествието от 11.00 ч. От 11.30 пред Народна библиотека ще четат поезия, маршрутът ще продължи около НХА и храм "Св. Александър Невски", в 12.00 шествието ще достигне до Народното събрание.

____

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1923 г. с указ на цар Борис III 1 ноември е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. празникът е забранен от тоталитарния режим. Честването му се възобновява с промени в Кодекса на труда от 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай