Бабугери гониха злото в дъжд и сняг

Бабугери гониха злото в дъжд и сняг | StandartNews.com

Над 3000 кукери предизвикаха земетръс в Симитли

Тръпката е до живот, правим го от сърце и душа, категорични са и деца, и възрастни

Като заваля дъжд в събота сутринта над Симитли, та до обяд. Но като заиграха над 3000 сурвакари от цялата страна и съседна Македония, всички забравиха за мокрото време. И дори не забелязаха кога дъждът премина в сняг. Защото магията на кукерството завладя града на 13-ия фестивал на кукерските и маскарадни игри "Симитлия - Древната земя на кукерите", който се проведе на градския площад. Феерия от уникални маски и костюми, усмивки и настроение, игри и песни, скечове и сценки плениха зрителите. Участниците от рекордните 34 групи - 25 гостуващи и 9 местни, разтърсиха с танците си земята в града. Зло тази година няма как да има в община Симитли. Защото през целия съботен ден злото гониха сурвакари от България и македонското село Звегор. Кукери с танци и страховити маски не спряха да

играят за здраве и берекет

пред погледите на зрителите, които ги снимаха с телефони, фотоапарати и видеокамери симитлийското кукер шоу. Магията на древния обичай за пореден се оказа жива, доказаха го хилядите участници от четири поколения. От 85- годишни пенсионери до бебета, които не са навършили годинка, дефилираха гордо на площада. Съпровождаше ги красивият звън на хиляди чанове, бумкането на тъпаните и пищенето на зурните.

Кукерският земетръс вървеше с пълна сила, без минута отдих. Буквално вреше и кипеше от кукери, старци, бабички, младоженци, попове, мечки и мечкари, дяволи. "Сурвакар се раждаш, то не се учи. Усеща се със сърцето. И няма спиране. Докато ме има, ще съм с моите съселяни на всички подобни прояви. Радвам се, че имам още сили да съм наравно с младите, нашите наследници на традицията", редеше 85-годишната баба Стефка Георгиева от симитлийското село Полето.

Редуваха се различни обичаи, претворени от талантливите сурвакари. Пролетта дойде, макар и с чадър в ръка. Затова пък свободата дойде безусловно с

няколко гърмежа на черешовото топче на Боримечката

от квартал "Сушица" в Карлово. Райна Княгиня пък развя знамето с надпис "Свобода или смърт". А в Симитли се озова и "мексиканец" със сомбреро от македонското село Звегор. Красиви полицайки зорко охраняваха реда в групата си, занаятчии показаха тънкостите на занаята си, как се оре и сее на асфалт. Не липсваха фризьори,

футболисти, съдии, земеделци, шейхове, бизнесмени

Палитрата от пресъздадени с чувство за хумор образи бе огромна и създаде много емоции и радост на зрителите. "За хората в нашата община да си кукер е начин на живот. Не пестим нито време, нито нерви, нито пари, за да сме всяка година с нови костюми и да представяме нови сценки и обичаи. Традицията се пренася от деди и бащи на внуци и синове", категорични бяха местните кукери. "Удоволствие е да скачам с кожите, чувствам се горда българка", категорично бе момиче от Карлово.

А традицията в Симитли не е само жива, но и с всяка изминала година намира все повече последователи. Групите представиха характерни за региона си

обичаи - от Бъдни вечер, през Трифон Зарезан

Старчовден, та до сватбата в цялото й многообразие в различните населени места на България. Хората видяха и Царицата на розата при представянето на карловското село Климент.

Публиката не спря да подкрепя участниците, впечатлена от разнообразието на кукерските костюми и маски.
Бабугери, пременени в трикольорни костюми с гигантски сурати, от село Габров дол дефилираха по древната земя на кукерите. Тук бяха и пъстроцветните кукери от Карловско, разнообразието допълниха уникалните бабугери от Брежани с костюми от мъх и сълзика и 3-метрови сурати.

"Не са важни наградите, макар да има достатъчно купи, плакети и отличия за всички. За нас най-важно е, че обичаме тази традиция и никога няма да спрем да бъдем кукери. А с такива празници не само ще я запазим, но и ще спечелим още привърженици на наша страна. Най-хубавото е, че ставаме все повече", коментираха участниците във фестивала. Почти 200 сурвакари от благоевградския квартал "Струмско" представиха много атрактивни сценки - хлебари месеха тесто,

ковачи огъваха желязо

разиграха и лотария за зрителите. Накрая връчиха два ключа на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. "Единият ключ, кмете, е за портата на нашия квартал, винаги си добре дошъл. Вторият ключ е с ръчички, ръкопляскаме ти за всичко, което правиш за запазването на кукерската традиция", обяви на всеослушание Стойко Гърчев. Групата от гоцеделчевското село Месомища заложи на фауната - два пръча теглеха малка каруца, кон дърпаше талига, малко прасенце "пасеше" по асфалта. Прекрасните кукери от симитлийските село Крупник, Полена и Черниче показаха костюмите си, които са с дължина на косъма над 70 сантиметра.

Голям двубой по тенис на маса видяха зрителите в Симитли. Оказа се, че и с. Мусомища си има свой Григор Димитров. Докато нашият тенисист играеше финала в Сидни, който, за съжаление, загуби, на кукерското шоу имаше не по-малко емоции.

Тукашният Григор Димитров

се изправи срещу "Роджър Федерер". Нашето момче показа феноменален тенис и разби своя опонент под одобрителните възгласи на публиката.

Парични награди бяха осигурени от общината за всички групи. Призове журито присъди за различни категории - "Цялостно представяне", Представяне на обредна традиция", "Най-оригинален кукерски костюм", "Най-добра маска", "Най-колоритни старци", Най-добре маскирана мечка", "Най-оригинална младоженческа двойка" и още много други. Но не наградите са най-важни за участниците във фестивала. А тръпката от представянето пред зрителите. Защото станеш ли кукер, то е до живот. И го правиш от сърце и душа, а не за награди.

Пазим българщината, готвим се година за шоуто

Апостол Апостолов, кмет на Симитли

Подготовката за кукерския маскарад в нашата община започва от приключването на един фестивал до началото на следващия. През цялата година се коментират сътворените народни обичаи от кукерските групи и тяхното представяне. Истинската подготовка започва още през летните месеци. Закупуват се животни с дълъг косъм, който се използва при шиенето на костюмите. Цялото приготовление е много интересно и забавно, както за организаторите, така и за местните хора. Тук могат да се видят дори семейства, в които всички членове - от най-малки до най-големи, участват в кукерския фестивал. Общината се радва на посетители от всички краища на страната, а интересът към него започва още в началото на годината. Задачата на този маскарад е да се запазят българските традиции и силният български дух. Ще правим и Музей на кукера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай