"Баба Вида" в Топ 3 на Чудесата

"Баба Вида" в Топ 3 на Чудесата | StandartNews.com

София. Крепостта "Баба Вида" се бетонира през последните седмици в топ 3 Чудеса на България в националното гласуване за материално и нематериелно наследство за ЮНЕСКО, организирано от вестник "Стандарт".

"Баба Вида" е единственият изцяло запазен средновековен замък в България, играл едновременно роля на отбранително съоръжение и на владетелски замък. Издига се на брега на р. Дунав в североизточната част на град Видин. Основите на крепостта са положени в края на Х в. върху останките на античната крепост Бонония. Завършен вид добива през XIV в., когато е била владетелски замък на видинския цар Иван Срацимир.

Видинското чудо събра 51% от гласовете на читателите, пред него само с два пункта е Велико Търново, а първото място държат Белоградчишките скали и Магурата със 71% от вота.  

В гласуването за топ 10 на новите български предложения за материално и духовно наследство за ЮНЕСКО се включиха хиляди хора. Кампанията се осъществява със съдействието на М-Тел.

На 5 юли "Стандарт" даде старт на голямото национално гласуване за символите от материалното и духовно богатство на страната ни, които искаме да видим под закрилата на ЮНЕСКО като част от световното културно богатство.
Гласуването тече на сайта "Чудесата на България" (www.bgchudesa.com). Българите избират топ 10 между 30 символа от материалното и 30 от нематериалното наследство.

30-те културно-исторически обекта са подбрани от над 150 историци, археолози, общественици експерти в държавната и местната администрация. Вотът ще продължи до края на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай