Неделя,

Аязмо предсказа смъртта на патриарха

От: Failed to load user -
6485
Аязмо предсказа смъртта на патриарха
A
A
A

Монтана. Ден преди смъртта на Максим водата в аязмото на Добридолския манастир изненадващо секнала, съобщи игуменът на светата обител архимандрит Борис. Той отишъл сутринта да го почисти преди да дойдат първите посетители, но сварил кладенеца, вграден в параклис, сух. Такова чудо не е било никога, сподели изуменият отец. През предишните дни водата дори преливала.

Според него живителната течност, която църквата нарича животоприемни източник, е предусетила смъртта на патриарх Максим. Спирането й означавало затваряне на очи, край на нечий боголюбящ човек.

Аязмото на Добридолския манастир е известно с лековитата си вода. Тя цери болни очи. Открита е след като сляп пастир случайно нагазил в нея, измил очите си и станало чудо – прогледнал. В турско време паши отдалеч пращали слепите си деца за лечение. Очи от извора в средата на миналия век е мил и прочутият след това дисидент Александър Солженицин. Той също научил за лековития извор и пристигнал в манастира, споделял по-късно тогавашният му игумен Герман.

И природата тъгува за негово светейшество, заключи отец Борис, който от два дни показва на миряните снимки на патриарха от времето, когато е посещавал Добридолската света обител.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com