Археолози от пет страни тръгват по следите на пърия европеец

Археолози от пет страни тръгват по следите на пърия европеец | StandartNews.com

За 20-то лято в пещерата „Козарника" започват разкопки

Продължават разкопките в пещерата „Козарника" край село Орешец, община Димово, съобщи доц. Николай Сираков, ръководител на проучванията от българска страна. От 10 юли български и френски археолози, които изследват пластовете на пещерата от 1996 година, започват работа. От 20 юли към тях ще се присъединят и археолози праисторици от Оксфорд, института „Макс Планк" – Германия и Миланския университет.

Екипите на доц.Николай Сираков от НИА с музей при БАН и на Жан Люк Гуадели от Института за геология и праистория на квартернера в Бордо, Франция, вече доказаха, че в пещерата е живял първият европеец. Откритите зъб на човек от рода Хомо и кости с резки са най-старите факти за присъствие на човек на континента. Те са датирани на 1,6 млн. години. Откритите преди това следи са в Испания, но те са на 1,2 млн. години.

Пещерата „Козарника" е кръстена от първите изследователи през 1996 година поради факта, че заварили в нея стадо кози, отглеждани от местен стопанин. Сред местните историческата дупка е известна като „Башовишки печ".

Проучванията са важни за Европа и света, защото проследяват пътя на прачовека от Африка до Европа. Те вече оборват предишното схващане, че той е преминал на континента през „Гибралтар". Оказва се, че неговият път е минал през Балканите.

По нашите земи е дошъл през Босфора, а Дунав е преминал при „Железни врати" – Сърбия. Откритите кости с резки говорят за символно мислене. Те също променят представата на учените, че модерният човек се е появил преди 50 000 години.
Към пещерата проявяват интерес наши и чужди туристи. Тя не може да бъде отворена докато не приключат проучванията, допълни доц. Николай Сираков. Нужно е и да се изгради път до нея, паркинг, да се назначи екскурзовод и охрана. За нея претендират две общини – Димово, на чиято територия е село Орешец и Белоградчик, от който пещерата отстои само на 5-6 км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай