Апостола под охрана

3 камери, патрул и доброволци ще дебнат за апаши около паметника

Апостола под охрана | StandartNews.com

София. Камери, полицейски патрули и доброволци ще пазят Апостола. Причината за засилените мерки за сигурност са вандалите, които поругаха паметника на Васил Левски в центъра на София. От седмици наред неизвестни досега апаши крадат грифоните и други скъпи орнаменти от паметника. Затова от Столична община ще монтират 3 нови камери, които ще бъдат насочени към Апостола, за да може паметникът да се наблюдава от всички страни денонощно. Кадрите ще постъпват в реално време в центъра за видеонаблюдение на столицата. "Сега заснемащите устройства не са насочени директно към паметника", заяви за "Стандарт" зам.-кметът по култура на Столична община Тодор Чобанов. Отделно от това СДВР ще изпрати повече патрули, които да дежурят около и в периметъра до паметника, особено в нощните часове.

За кражбата преди дни сигнализира режисьорът Красимир Иванов, който живее наблизо. От 10 дни той наблюдавал как някой изнася на части паметника на Васил Левски. "Първото, което ми направи впечатление, бе, че на един полуостров полицаите бяха хванали едно момченце от ромски произход с един от лампионите в ръка. След това лека-полека всеки ден, като минавам, започнах да се заглеждам какво се случва с паметника", разказа режисьорът. Според него момчето било на не повече от 7-8 години. В петък полицията е заловила и 14-годишно момче в момент, когато се опитвало да пререже кабелите на електрозахранването на един от фенерите. То обаче не може да носи наказателна отговорност, тъй като е непълнолетно. Затова ще бъде наказано с порицание. А полицията ще продължи да търси и останалите крадци. Те ще трябва да отговарят за откраднатите 4 абажура от уникалните френски фенери, 7 от 12-те грифона в основите на светещите стълбове и металните орнаменти.

Бароковите грифони красят лампионите в периметъра около паметника. Те са приказни същества, известни още като "кучетата на Зевс". Сега полицаи търсят части от тях в пунктовете за цветни метали или по пазарите, където крадците може да са ги занесли за печалба. Откраднатите железни елементи според униформените може да са в някой незаконен пункт за старо желязо. Експерти обясниха, че и доста ценители обичали да красят домовете си с изтръгнати части от паметници.

Паметникът на Васил Левски е висок 13 метра, направен е от сив боянски гранит. Преди 118 години са били похарчени 75 хиляди лева - златни, 40 хиляди - дадени от държавата, 30 хиляди от Столичната община, останалата сума - волни помощи. Паметникът е открит тържествено на 22 октомври 1895 година. И оттогава там всяка година на 19 февруари се почита паметта на Апостола. Фенерите, които се оказаха любими на крадците, са излети във Виена.
На територията на България има 130 паметника на Апостола, а в другите държави те са над 20.

Междувременно в нета доброволци се организират и искат хайки пред паметниците на културата, за да се опази културното ни наследство.

Австрийска фирма изваяла лампите

12-те фенера на Паметника на Левски са излети във Виена. Те са дело на фирма "Рудолф Филип Ваагнер & Биро", която е правила и желязната църква в Истанбул. Изящните изделия на тази фирма украсяват и други софийски архитектурни паметници - Орлов мост, оградата на Градската градина, Лъвов мост, на Княжеския дворец (днес Национална художествена галерия). Пластичният образ на Левски е дело на австрийския скулптор Рудолф Вейер, а под ръководството на италианския каменоделец Алфредо Перукети става издялването на каменната част на паметника.

Спипаха 14-годишно, докато реже кабели

14-годишно момче от ромски произход е било заловено, докато се опитвало да пререже кабелите на осветлението на фенер на паметника Левски. То искало да свие лапата на лъвчето от грифона, както и цвете от скулптурата, уточниха по-късно от полицията. "Тъй като извършителят е непълнолетен, не носи наказателна отговорност", уточниха от прокуратурата. Те все още не са получили материалите по случая от полицията. Момчето ще бъде съдено по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Свалят фенерите със стотинки

Красимир Иванов, режисьор

- Г-н Иванов, вие сте подал сигнала за кражбите от паметника на Васил Левски. Как се случи това?

- Живея наблизо. От 10 дни наблюдавам как някой лека-полека изнася на части паметника на Васил Левски в центъра на София. Първото, което ми направи впечатление, беше на един полуостров полицаите бяха хванали едно момченце от ромски произход с един от лампионите в ръка. На 14 октомври се случи. След това всеки ден, като минавам, започнах да се заглеждам какво се случва с паметника. Два дни по-късно пак бях там и заснех с фотоапарат, че липсват още 4 лампиона. Покрай паметника мина полицейска кола, която спрях, и им казах. Те отговориха, че не е тяхно задължение, и ме препратиха да се обадя на тел. 112. След като звъннах, ми казаха, че ще се обадят в полицията и общината. В продължение на седмица задигнаха и грифоните в основите. Обадих се на Малина Едрева в общината. А можеха да дойдат от полицията, да вземат мерки. Явно крадците "работят" нощем, като дори си оставяли инструментите край паметника. Защото видях, че са използвали монети от по една стотинка, за да демонтират болтчетата на фенерите, тъй като навсякъде беше осеяно с тях. Явно са боравели и с кухненски нож. Всеки път, когато отивах да видя какво се случва, той беше местен от фенер на фенер.

- Какви поражения последно видяхте на паметника?

- Единият от фенерите сега е силно наклонен, което показва, че той е разклатен, за да бъде изтръгнат из основите и да бъде отнесен цял.

- Разбрахте ли, че ще бъдат отделени пари, за да се поръчат реплики на задигнатите предмети?

- По-евтино щеше да им излезе, ако бяха сложили денонощно караул, за да го пази от набези.

 

Сурови наказания за вандалите на паметници

Възстановяват щетите по Левски с пари на културното министерство и общината

По-високи наказания за крадците и поругателите на паметници на културата готвят от ведомството на Петър Стоянович. Промените ще залегнат в няколко закона, научи "Стандарт". Причината е поредното поругаване на паметника на Васил Левски в столицата от последните няколко дни.

Нарочна проверка бе инициирана от зам.-министъра на културата Велислава Кръстева и зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов във вторник заради кражбата на орнаменти от паметника в центъра на София. "През ноември Министерство на културата ще излезе с предложения за промени в Закона за културното наследство, но последната дума за наказанията ще имат юристите и експертите след щателно обсъждане", заяви за "Стандарт" Кръстева.

Сега в чл. 200 от закона пише, че "който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 2000 до 6000 лв". Междувременно стана ясно, че Министерство на културата в лицето на своя инспекторат се е самосезирало по информацията за посегателството върху паметника. "Ще се създаде комисия, която да установи нанесените щети, и ще се направи план за укрепване и възстановяване", заяви Кръстева. Зам. културният министър съобщи още, че Столична община като стопанисващ паметника е задължена да възстанови щетите, а министерството на културата ще окаже съдействие, ако е необходимо, за финансиране. От думите на зам.-кмета Чобанов стана ясно, че от август има внесен проект за реновиране на пространството около паметника. В него е записано обновяване на плочника и зелените площи. "Само ще добавим подмяна на липсващите метални фигури, като се направят копия на съществуващите. Все пак ремонт не е правен от 1987 година. Това място е светиня и се надяваме да се създаде гражданска чувствителност и нетърпимост към такива явления. Настояваме съдът наистина да наложи възможно най-строгото наказание", заяви още Чобанов. Все още не е ясно каква сума ще отдели общината за ремонта на паметника.

Къкринското ханче става общинско

Държавата ще даде Къкринското ханче на общината. Областният управител незабавно ще задейства процедура за промяна на собствеността му. Така ловешката община ще получи законно право да управлява имота и да поддържа святото място за 10 години, съобщи областният управител Милко Недялков. Той заяви, че подобни действия ще бъдат предприети и за няколко уникални къщи от архитектурния резерват "Вароша" в областния град. След смяна на собствеността ще може да се извърши спешен ремонт на сградата. Теч на покрива застрашава експонатите в ханчето в с. Къкрина, където на 27 декември 1872 година е заловен Васил Левски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай