За английската телефонна будка и Pink Floyd

Днес червените кабинки са визитните картички на Лондон и Великобритания

За английската телефонна будка и Pink Floyd | StandartNews.com

Когато през 1921 г. Пощите на Великобритания започнали за пръв път пред публика да представят своите проекти за телефонни будки, общественият отклик не бил никак ласкав. Будката не била точно ужасна, но била не това което трябва. Формата й била точно като кутия с покрив във формата на малка пирамида и шип на върха. Толкова прост силует изискания английски вкус не можел да преглътне.

Като хора предприемчиви англичаните тутакси организирали конкурс за подходяща телефонна будка . В конкурса участвали най-изявените дизайнери на Великобритания - Роберт Лоример, Джон Бьорнет, Джилс Гилберт Скот плюс дизайнери на Пощата – много авторитетна институция по това време, както и представители на Бирмингамското Гражданско Общество.

Роберт Лоример бил архитект и дизайнер на Националния военен мемориал в замъка на Единбург . Джон Бьорнет бил създал много престижни здания из цяла Великобритания. Джилз Гилберт Скот пък бил архитект на Кембриджската университетска библиотека. Той създал също и сградата не кембриджския колеж „Лейди-Маргарет-Холл „ , а също и знаменитата електростанция Баттерси, чийто силует се прочу покрай обложката на албума Pink Floyd «Animals» (1977). Но най-изместната работа на Скот се оказала именно телефонната будка, която всички познаваме и харесваме и до днес

ко първата будка е била от бетон в кремав цвят, а червена е само дървената й врата, новата е изцяло направена от метал и е цялата в ярко червен радостен цвят. Всъщност за червеният цвят настояло самото управление на пощите, тъй като държали будките да се забелязват отдалече. Цялата будка била изпипана с видимо вдъхновение – с куполообразен покрив, с корнизи на всяка нейна страна, три от страните й били остъклени с декоративни елементи, а вътре било инсталирано електрическо осветление, така че даже и на тъмно добре да се виждат набираните номера, както и написаното в телефонния указател, който бил оставен на разположение на посетителите.
На фронтона на новата телефонна будка (тя получила името К2 — Kiosk № 2) била гравирана короната на Тюдорите.
Очевидно е вдъхновението на създателя на тези кокетни и радващи окото на гражданството бижута из лондонските улици .

Този изискан дизайн е имал своя първообраз в дизайна на мавзолея на жената на знаменития архитект Елиза Слоун. Нейният мавзолей се намира в гробището Сент-Панкрас и ако човек се вгледа в него наистина открива познатите очертания на телефонните кабини.

Новата телефонна будка била приета от публиката с голямо одобрение. Веднага Управлението на пощите поръчало 1 700 будки, които били разположени из целия Лондон. С годините първоначалната форма на телефонната кабина претърпяла някои промени, които опростили силуета й и я направили по-евтина, но тази особеност на английската столица продължава да радва всички посетители на града, въпреки, че вече никой не влиза в телефонни кабини. Сега тези кабини имат нова роля – те са визитните картички на Лондон, както и на цяла Великобритания.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай