Англичани смениха Лондон с Елешница

Англичани смениха Лондон с Елешница | StandartNews.com

Чужденците ходят на уроци по народни танци, търсят си носии

Три английски семейства смениха Лондон със село Елешница. Откакто са дошли у нас, чужденците се чувстват отлично и не искат да се връщат в родината си, издаде кметът на селото Сашо Мицин.

Англичаните били очаровани от местните обичаи и традиции. Най-много обаче ги запленил българският фолклор. "Дори си купиха народни носии, ще ги облекат на карнавалното шествие в селото, което организираме навръх Великден", каза кметът. Междувременно пък не спирали да учат нашенските хора и песни. Всеки ден тренират, защото не искат да се изложат на карнавала, каза Сашо Мицин.

Кукерският фестивал в Елешница събира стотици туристи от цялата страна и дори от чужбина. Над 100 участници ще се съберат и тази година. За да ги гледат, идват туристи от курортите в Банско и Разлог. Маскираните мъже, жени и деца гонят злите сили и възвестят пролетното пробуждане на природата. Докато танцуват, те пожелават на своите съселяни и на гостите здраве, мир и берекет. Легендата гласи, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите. Така възникнало и празненството. Заради прекрасната му символика пък, то се запазило и до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай