Амазонките

Амазонките  | StandartNews.com

В армиите на света винаги е имало жени на предна линия

Всяко назначение на представител на нежния пол на висока длъжност в системата на отбраната у нас предизвиква противоречиви и най-вече негативни реакции. Така стана и сега, когато актрисата и писателка Валерия Кардашевска оглави кабинета на военния министър Николай Ненчев. Въпреки че става дума за цивилна длъжност на цивилен министър, въпреки че дамата е и.д.

Подобни нагласи са инерция на схаващането, че армията е "светая светих" на мъжете. А това не е съвсем вярно.

Всички знаят мита за амазонките - народа от жени воини. Като дестилираме мита - в случая пълен с доста еротика - стигаме до същността. Жените на степните народи са се сражавали рамо до рамо със съпрузите и братята си. Това важи и за нашите прабаби от времето на Кубрат и Аспарух. Всъщност и амазонките често са изобразявани на коне. Но да оставим митологията. През ХV век 18-годишна девойка от френското село Домреми остава завинаги в историята като първата жена, която не просто облича воинскит доспехи, но и води мъже в бой. Жана Д'Арк и днес си остава един от символите на френския патриотизъм и държавност.

Новото време доведе до постепенната еманципация на евите. И бавно, но категорично им осигури "постоянна работа" и в армията. Разбира се, първо като сестри на милосърдието. Англичанката Флорънс Найтингел и рускинята Юлия Вревская основателно се смятат за еталони на първата чисто женска военна специалност.
За навлизането на жените в армията допринася и развитието на технологиите. Оръжията и бойната техника стават все по-леки и усъвъшенствани. А радиостанците, планшетите на противовъздушната отбрана и шифровалните машини въобще не се нуждаят от физичесска сила. Така още през Първата световна война бойци с поли се мяркат все по-често в щабовете.
През следващата световна касапница те вече застават и на първата линия като санитарки, радистки в партизанските отряди, артилеристи от стационарните зенитни батареи, летци и снайперисти. В легенда се превръща Людмила Павличено, ликвидирала над 300 фашистки войници и офицери. Съветските "нощни вещици" със своите двуплощни самолетчета всяват ужас у нацистите. Техните американски посестрими обаче не ги допускат на фронта, въпреки че ги използват за прехвърляне на аероплани за съветската армия.
Днес жени има в почти всички армии в света, включително във флота и авиацията. Единствено табу за тях все още са специалните части. Това не важи за кюрдските "пешемерги". В момента жените в тези формирования са кошмарът за бойците от ИДИЛ. Защото както гласи Коранът, убит от жена няма да влезе в рая. Дори да е загинал за вярата.

И българките не са се посрамили

Като се започне от славните ни войводки като Румяна и Сирма и се свърши с Полина Недялкова - първата жена-танкист в света, участвала в Испанската гражданска война и във Втората световна. Тя достига до генералски чин. Десетки са и загиналите доброволки в битката срещу нациста Германия през 19144-1945 г.
Днес българската армия е отворила широки врати за дамите, стига да покрият нужните изисквания. Подходящи длъжности има достатъчно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай