Албанецът, който стана будител на България

Лео попада в Гърция на осем години, първо живее в подлез

Албанецът, който стана будител на България | StandartNews.com
  • Младежът обедини хиляди хора да помагат на българи в нужда
  • Лео попада в Гърция на осем години, първо живее в подлез

 

За първи път в кампанията "Будител на годината" будител на българите стана албанец. Лео Кадели - младежът, който спечели сред 130 номинирани, е "линейката", която се грижи за възрастни хора и семейства в нужда чрез кампанията си "Приятели, помагайте!" В нея въвлича първо приятели, а после и стотици непознати, които също като него искат да дадат помощ на хората, които не са имали шанса да оцелеят сами.

"Почти никога не съм получил помощ наготово, всъщност никога и може би това е да ценя даването на помощ на друг", заяви Лео, който посвети приза на майка си. "Но пък съм започнал пътя си в едно много бедно семейство и съм свикнал да оценявам това, което имам. Дори една гъба да измие чиниите, една лампа да свети, и това е нещо за някой, който не го е притежавал", продължава той.Историята му е нещо като сбъдване на американската мечта по албански. Роден в Албания, Лео попада в Гърция едва на осем години. Първите седмици живее в подлези и разчита на милостта на минувачите, които му подхвърлят монети. На 19 вече има собствена фирма. И до днес си спомня обаче как майка му отгледала седем деца, а баща му за малко да влезе в затвора, защото отглеждал прасе в двора си във времената, когато подобни неща очевидно са били подсъдни. Съседът им пък направо бил арестуван, защото прихванал незаконно сръбска радиостанция. "Когато бях на четири години, мечтаех за една филия с лютеница. Днес искам да се отблагодаря на живота, който ме дари с много повече", разказва албанецът

Любовта става причина да дойде в България преди 15 години, а когато стъпва в град Карлово, се влюбва и в природата. Но за да  организира каузата си "Приятели, помагайте!", е тласнат от съвсем различен импулс. В един и същи ден му се налага да реши дали да отиде до Карлово, за да види сина си, или да посети майка си, която и до днес живее в Албания. "Казах си, че синът ми е все още млад и има време да изгради живота си, докато на майка ми остават броени години", споделя той. "Една от най-тъжните гледки, които виждам, са изоставените възрастни хора. Онова, което баща ми казваше на майка ми навремето, преди да тръгне за работа, бе: "Твоята най-голяма грижа е да научиш децата да се грижат едно за друго".А тук виждам десетки хора, чиито деца не се грижат нито за тях, нито едно за друго", разказва Лео.

"Видях една баба - баба Недка. Бог да я прости, от няколко месеца не е между живите. Видях един пост за нея, на ваши колеги, местна медия, че има нужда да води сина си на лекар, защото той е болен и не може да си го позволи. Качих се в колата и ходих да я търся, за жалост се оказа, че статията е стара, не можах да й помогна за това, от което имаше нужда", разказва той. Но пък така тръгва каузата му, с която не само той, а и десетки други негови съмишленици помагат на хора в нужда.След като срещите на Лео и баба Недка стават редовни, той вижда, че тя има нужда не толкова от финансова помощ, колкото от съдействие и топлота. Повече от всичко жената имала нужда от симпатия и прегръдка."Научих от нея, че доброто побеждава, че трябва да се отнасяш към хората, дори и към лошите, с добро. Е, аз не съм успял още 100 процента, но работя по този въпрос", споделя Лео.

Така срещата с баба Недка ражда фейсбук групата "Приятели, помагайте". Целта е хора, които могат да окажат съдействие на такива, които са в беда, да го направят, без да имат притеснения. "Дори ако нямаш пари, да дариш един стар диван на човек, който няма такъв, за това не са нужни никакви политики, нужна е човешка съпричастност", смята Лео.

Чрез кампанията стотици семейства получили безплатен ремонт на дома си, храна в трудните моменти, електрически уреди и отношение. "Когато идва един сигнал при мен, ние сме като институция, действаме като институция. А хубавото е, че се финансираме изцяло от нашия джоб, нямаме спонсори. Около нас няма големи фирми, нямаме бюджет, събираме някакви пари и помагаме", обясни Лео как действа групата за помощ. За хора, които са изгубили дом или покъщнина, всеки може да дари свои стари мебели и електроуреди, разяснява Лео. Според него една от най-важните мисии на сайта му е била, когато успели в рамките на 48 часа заедно с доброволци да възстановят изгорелия дом на 10-членно семейство в Кнежа. За да няма съмнение в пълната прозрачност на начинанието, Лео редовно прави клипове за помощта, която им е оказана, и след това ги публикува в сайта на групата и в социалните мрежи. От 2018 година редовно са ангажирани с това, да осигурят тоалети на абитуриенти, които нямат средства да посрещнат подобаващо бала си. "Тоалетът за бала е обвързан с някакво чувство, но ако подарите абитуриентската си рокля на човек, който има нужда от нея, това чувство ще ви се върне двойно", казва Лео Кадели.

"Номинацията ми е достатъчна награда, дали съм будител за един човек или за 1 милион, цифрата за мен няма значение, защото доброто не се мери. Нека оставим всеки да бъде будител за себе си, включително и аз", заключва Лео Кадели. Междувременно по време на живота си тук Лео стана известен и с участието си в хитовия сериал "София ден и нощ", който представлява риалити за живота в големия град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай