Петък,

Агрипина или магьосниците - откъде идва черният петък

От: Стандарт -
2016
Агрипина или магьосниците - откъде идва черният петък
A
A
A
  • Във Флоренция къщите са на номер 12 и половина, във Франция професионален гост сяда на трапезата, ако около нея има 13 души

Петък, 13-и... Защо датата се смята за фатална? Най-разпространена е версията, свързана с проклятието на тамплиерите. На 13 октомври 1307 г. хиляди рицари са заловени и изтезавани по заповед на папа Климент V и френския крал Филип Хубави, най-великият средновековен християнски военен орден е разбит и ограбен.Други обаче вярват, че фатализмът тръгна още от отравянето но римския император Клавдий с гъби. Блюдото на смъртта му поднася през 54 г. неговата четвъртата съпруга Агрипина.

Трети направо връщат лентата до Адам и Ева, като са абсолютно убедени, че именно в петък, 13-и, изкусителката е подала на първия мъж забранената ябълка на познанието. От два месеца фаталистите свързват дяволския петък с коронавируса, изтъквайки факта, че именно в петък, 13 декември 2019 г. дойде шокът за първите заразени в китайската провинция Ухан. Където и да е заровен коренът на суеверието, то е широко разпространено по целия свят. Затова "Стандарт" ви представя с усмивка 13+13 любопитни факти за датата, от която повечето хора бягат.

1. Има поне един петък, 13-ти, всяка година, но никога повече от три на година.

2. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.

3. Всеки път, когато годината започне в четвъртък, месеците февруари, март и ноември ще имат петък 13-и. Това ще се случи 11 пъти през 21 век.

4. На 13 декември 2019 г., петък, от китайската провинция Ухан дойде страшната новина за коронавируса убиец, от който днес трепери целия свят

5. На 13 януари 2020 бе съобщено за първия заразен с коронавирус американец. Китайка се върнала от Ухан и предала заразата на мъжа си.

6. Една от версиите за произхода на суеверието, свързано с петък, 13-и, произхожда от скандинавската митология. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потънала в мрак и тъга.

7. В древен Рим магьосниците се събирали на групи по 12. Вярвали, че 13-ят човек е олицетворение на Дявола.

8. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от "Кентърбърийски разкази" на Чосър, където се казва: "И цялото това нещастие се стоварва в петък".

9. Най-суеверни са американците. Повече от 80% от небостъргачите в САЩ нямат 13-и етаж. По примера им в много сгради по света след 12-и се появява направо 14-и етаж.

10. Американците масово отказват да си купуват къщи на "фаталния" номер.

11. Много градове, особено в САЩ, нямат 13-ти номер на улиците и булевардите си.

12. Във Флоренция пък изкуството за избягване на номер 13 е стигнало своя връх. Там къщите между номер 12 и 14 се намират на номер 12 и половина.

13. В някои американски и британски хотели липсва стая номер 13, а в самолетите на различни компании място 13 е забранено.

14. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Но...подът на апартамента му се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.

15. В петък, 13 април 1970 г., експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна прокоба – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата (11.04.70) е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

16. В "Формула 1" няма болид с номер 13.

17. Малцина са готови да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

18. Гениалният италиански композитор Джоакино Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г.

19. На 13 октомври 1925 г., в петък, е родена "Желязната лейди" Маргарет Тачър.

20. Майсторът на киноужаса Алфред Хичкок е роден на 13 август 1899 г. Той прави своя режисьорски дебют през 1922 г. с филм, наречен Номер 13.

21. Петък, 13-и, се свързва и с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души - Иисус и 12-те апостоли. Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 души.

22. През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата - 13, по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.

23. Британците разказват уникална легенда. В края на 18 век страхът от петък 13-и станал толкова разпространен сред англичаните, че властите на Острова решили публично да докажат абсурдността на суеверието. Построили кораб, който бил наречен „Петък“. Строителството му започнало в петък, 13-и. На вода бил спуснат също в петък, 13-ти и излязъл в открито море отново в петък, 13-и. Оттогава никой не видял кораба и не чул вест от екипажа.

24. С петък, 13-и, е свързано и едно от най-големите корабокрушения на 20 век. През 1907 година един от най-големите за времето си кораби – построената през 1902 годна седем мачтова шхуна “Томас Лаурсон”, се разбила.

25. От 1995 г. Финландия е посветила един петък, 13-и, в годината за спазване на Националния ден на произшествието. Денят има за цел да повиши информираността за безопасността - по пътищата, у дома и на работното място.

26. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com