80 000 опасни асансьора в България

80 000 опасни асансьора в България | StandartNews.com

София. Над 80 000 или около ¾ от асансьорите в България са стари и пътуването с тях е опасно, предупреждават експерти, цитирани от Нова телевизия. Проверка на Държавната агенция по метрология показва, че поддръжката на съоръженията често се прави фиктивно.

По закон на всеки три години трябва да се прави технически надзор, а на всеки десет дни - да минават на поддръжка.

„Състоянието на асансьорите е плачевно. Добрата поддръжка гарантира дълъг живот на асансьорите, но нашите асансьори са на по 40-50 години, има и на 80 г. Нима виждате по улиците да се движат коли на 80 години", коментира Николай Миленков от Българската асансьорна асоциация.

За безопасността на асансьорите в жилищните постройки следят техници от лицензирани фирми.

„За съжаление има доста отклонения - формални проверки, проверки „в бъдеще време" - хващаме протоколи за асансьори, които са проверени за три месеца напред, те повишават риска от инциденти", казва и Стефан Цанков от Държавна агенция за метеорологичен и технически надзор.

Заедно с това подемни съоръжения, ескалатори и рампи за хора и товари дори не попадат под надзора на държавата. Така за тяхната безопасност не гарантира никой.

При фиктивни технически прегледи се съставят и административни актове, а ако нарушенията станат повече - може да се стигне и до отнемане на лицензи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай