Здравословни твърдения на лекари се оказват недоказани от науката

Става ли въпрос за здравето ни, сме много прецизни и взискателни

Здравословни твърдения на лекари се оказват недоказани от науката | StandartNews.com
  • Рухнаха митовете за вредното кафе и 8-те чаши вода на ден  

Става ли въпрос за здравето ни, сме много прецизни и взискателни. Искаме да знаем какво точно трябва да правим - как да се храним, какво да пием и да не пием, как да се справим със стреса. Тогава лекари и други специалисти се намесват и, къде професионално, къде подтиквани от финансови интерес, ни предлагат готови решения. Но отговорите на въпросите ни никога не са прости, а грижата за нашия организъм е един от най-сложните проблеми на всички времена.

  • Проблемите си имат имена

В общи линии нещата са ясни - редовните физически упражнения са здравословни, наднорменото тегло не е, трябва да спим достатъчно, да си пазим нервите, да не употребяваме вредни храни. Опитаме ли се обаче да влезем в по-дълбока конкретика фактите се размиват, идат добрите пожелания и самодисциплината. Както показват тези следващите примери цялостното ни здраве и благополучие е богата смес от биологични, културни и лични въздействия, които вероятно не могат да бъдат разделени. Важно е да знаем, че и много от дейностите, за които сме чели, чули, видели и приемаме за "здравословни" или "нездравословни", всъщност не са.

  • Vive la France! (Да живее Франция!)

Здравословна ли е чаша вино? Многото пиене е лошо за нас, знаем това от незапомнени времена. През последните години обаче проучвания показват, че умереното пиене, като изпиването на чаша вино на вечеря например, може да е по-здравословно, отколкото да не пие. Очевидно французите не страдат толкова много от сърдечни заболяванияЕ Този мощен аргумент изчезва в резултатите на по-мащабните изследвания. Действително умерено употребяващите вино са по-малко склонни да страдат от сърдечни заболявания, отколкото хората, които се въздържат напълно от алкохола, но това не се дължи на антиоксидантите или нещо друго полезно в питието. Дължи се на факта, че същите тези индивиди имат по-здравословни навици като цяло, независимо дали ги сравняваме с трезвеници или алкохолици. Елиминираме ли тези фактори и оставим само виното, положителният му ефект върху здравето на сърцето изчезва. "Френският парадокс" остава спорен.

  • Стрес лозе пази?

Когато казваме, че някакво заболяване или симптом се "дължат на стрес" или са "свързани със стреса", откъде знаем, че е така? Може ли да си спомним за момент в живота си, в който не сме били стресирани? Защото когато сме подложени на стрес и не показвате никакви здравословни симптоми, никой не обръща внимание на това. Работата причинява стрес, твърди общоприетата мъдрост, но изглежда почивката също води до стрес. Бракът е стресиращ, но да си сам също е стресиращо. Проблемът може да е в дефиницията на думата. "Стресът" според едно определение е "отговорът на тялото на физически, умствен или емоционален натиск", а според друго - "чувство на емоционално или физическо напрежение", което може да дойде от "всяко събитие или мисъл, която ни кара да се чувстваме разочаровани, ядосани или нервни". Вижда се, че на практика стресът е нещо субективно, а дали е здравословен или нездравословен вероятно зависи от това какво имаме предвид, когато го споменаваме.

  • Басейн ли е тялото?

Ако не пием вода, ще умрем. Две мнения по този въпрос няма, независимо дали го казваме в ежедневен разговор или е записано в медицинско изследване. Но ако се опитаме да определим от колко вода се нуждаем всеки ден, за да сме в добро здраве, нещата стават доста неясни. Вече брадясалото правило е "пийте поне 8 чаши вода на ден", което звучи чудесно, но никой не може да каже защо е вярно. По всичко изглежда обаче, че няма никаква полза за здравето от пиенето на определено количество вода. Нито подобрява работата на бъбреците, нито помага за чистене от токсините. От колко вода се нуждаем дневно зависи от много фактори, като температурата, колко подвижни сме и какво е водното съдържание на храната, която ядем. Все неща, които обикновено не можем да планираме. Освен в няколко конкретни случая, достатъчно е да пием вода когато сме жадни. Ако денят е горещ ден или сме приели обезводняващо лекарство например, тогава - да, трябва да се хидратираме повече. От друга страна, пиенето на "правилното" количество вода изглежда кара някои хора да се чувстват по-добре, като смятат, че поемат контрола върху здравето си. Това облекчава стреса, а вече научихме, че той може да е нездравословен.

  • Три в едно прави ли хеттрик?  

Противно на благоговението към кафето, което група Уикеда изразява в своята песен, предупреждения за опасностите от пиенето на тази напитка се въртят в общественото пространство още от началото на ХХ век. Би трябвало да е нездравословно, защото кофеинът ни дава енергия, която не сме "спечелили", няма никаква хранителна стойност и е пристрастяващо, така че как би могло да е полезно за нас? Но каква част от аргументите срещу кафето се основават на науката? Изследванията показват, че пиещите кафе по-малко боледуват от някои видове рак. В същото време кофеинът причинява безпокойство. Кафето може да помогне да махаме излишно тегло, но също така може да повиши нивата на "лошия" холестерол. Помага ни да сме свежи, но ни кара да спим по-зле. Така че дали кафето е добро или лошо явно, зависи от нас.

  • Спортуването като начин на живот

Различни проучвания в различни държави по света показват, че упражняването на определени спортове може да има значителни ползи за общественото здраве като цяло. Карането на велосипед или играта на тенис например (показва едно британско проучване) помага да удължим живота си повече от онези, които прекарват същото време в бягане. Но не бива да бързаме да зарежем маратонките. Ето например вихренето на тенис корта в повечето случаи е привилегия за по-заможните хора, заради оборудването, дори заради скъпите уроци. Да не говорим, че преди да сложим начало на спортуването обикновено не обръщаме внимание на фактори като ръст, тегло, консумацията на храни и напитки и др. Никой не знае как всеки от тези фактори допринася или пречи на ефекта от спортуването. Независимо дали ще изгаряме калории или ще трупаме мускулна маса, трябва да изберем вид тренировка, която ни харесва и да сме сериозни, защото обездвижването определено е лошо за нашето здраве.

Да водим това, което наричаме "здравословен начин на живот" и чиито граници сами определяме може да ни помогне да се чувстваме по-добре, да намалим риска от определени заболявания, да удължим живота си, да допринасяме за обществото. Но няма нищо, което трябва или не трябва да правим, за да сме здрави. Да се чувстваме добре и да сме щастливи е най-важното нещо на света. А ако искаме промяна, то трябва да я правим според собствените си виждания и според добрите примери около нас, които виждаме. Сляпото доверяване на съвети, които не се базират на научно установени резултати е точно толкова "нездравословно", колкото и "здравословното", които и да са те...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай