6 изненадващи храни, които трябва да избягвате, когато се опитвате да заченете

Когато една жена планира бременност, първите неща, които изключва от режима си са цигари и алкохол. Но знаете ли, че това съвсем не е достатъчно за репродуктивното здраве?

6 изненадващи храни, които трябва да избягвате, когато се опитвате да заченете | StandartNews.com

Когато една жена планира бременност, първите неща, които изключва от режима си са цигари  и алкохол. Но знаете ли, че това съвсем не е достатъчно за репродуктивното здраве. Защото се оказва, че уж безобидни храни могат да повлияят негативно на шансовете за зачеване – както за мъжете, така и за жените?

В последните години все повече диетолози и специалисти по репродуктивно здраве посочват важността на диетата за забременяване -  не само за жените, но за мъжете - за тяхната плодовитост, способността за зачеване и здравето на бъдещото бебе.

Изводите са, че те трябва да се съсредоточат върху диета, богата на пълнозърнести храни, здравословни мазнини, зеленчуци, плодове, постни протеини и фибри. Те от една страна помагат за подобряване на плодовитостта при жените, но и за качеството на спермата при мъжете. Но това не е достатъчно. Наред с това ключова роля за репродуктивното здраве играят витамините и добавките за мъже и за жени.

Но нека се потопим в храните, които трябва да избягвате, когато опитвате да заченете.

1. Обработени меса

Изследванията показват, че преработеното червено месо има отрицателно въздействие върху плодовитостта – особено за мъжете! Мъжете, които ядат прекомерно преработено червено месо, имат 23,2% по-малко здрави, нормални сперматозоиди.

Жените, които ядат твърде много преработено месо, са с 40% по-склонни да имат овулаторна дисфункция. А както знаете, редовната овулация е важна за безпроблемното забременяване.

Преработените червени меса като бекон често съдържат вредни химикали като нитрати и консерванти, големи количества трансмазнини ( „лошите“ мазнини, които искате да ограничите) и могат да имат възпалителен ефект върху тялото.

Въпреки това, преди да почувствате необходимостта да станете вегетарианец или веган. Приемът на органично пилешко е доказано, че подобрява способността на мъжа да оплоди яйцеклетка.

2. Прекомерно количество кафе

Знаем, знаем, да се откажеш от сутрешното си кафе е трудно! Но не се притеснявайте, не е нужно да прекалявате. Установено е, че кофеинът пречи на производството на естроген и други хормони, които са от съществено значение за зачеването. Това от своя страна може да повлияе на овулацията и на някои аспекти на менструалния цикъл.

Опитайте се да се придържате към по-малко от 200 или 300 mg кофеин на ден – еквивалент на две или три чаши кафе.

3. Алкохол

Важи и за двата пола - алкохолът може да намали както женската, така и мъжката плодовитост, както и шансовете за зачеване? Дори малко пиене може да повлияе на шансовете ви да забременеете и да увеличи времето, необходимо за зачеване.

Изследванията показват, че жените, които пият седем или повече алкохолни напитки на седмица, имат по-голям риск от усложнения, свързани с плодовитостта. Алкохолът може да повлияе на овулацията и редовността на менструалния цикъл, както и на репродуктивните хормони като естрадиол, тестостерон и LH, което затруднява зачеването.

4. Риба, богата на живак

Живакът е елемент със силно въздействие както върху мъжката, така и върху женската плодовитост и зачеването. Живакът може да повлияе на формата, движението, количеството и качеството на спермата, както и на мъжкото либидо и еякулация.

По-лошото е, че живакът може да повлияе на нивата и функцията на естрогена и плодовитостта при жените. Това може да доведе до състояния, включително синдром на поликистозни яйчници, предменструален синдром, преждевременна менопауза и ендометриоза.

Жените, които искат да забременеят, е добре да хапват сьомга, пъстърва, аншоа и сардини – богати на здравословни мазнини и омега-3!

5. Безалкохолни и газирани напитки

Доказано е, че пиенето на една или повече подсладени със захар безалкохолни напитки, енергийни напитки или газирани напитки дневно води до по-ниска плодовитост при мъжете и жените... И то значително! Тези напитки са свързани с 20% намаление на средните месечни шансове за зачеване и при двата пола.

Тези сладки напитки могат да причинят повишена инсулинова резистентност, метаболитен синдром и наддаване на тегло – всички те са свързани с поликистозните яйчници - водеща причина за безплодие.

6. Рафинирани въглехидрати и захари

Досега вероятно сте разбрали факта, че здравословната диета = повишени шансове за зачеване. Така че, в съответствие с това, рафинираните въглехидрати и захари също имат отрицателно въздействие върху шансовете ви за зачеване на бебе.

При мъжете високият прием на захар и рафинирани въглехидрати е свързан с по-ниско качество на спермата и повишено безплодие. И нещо повече, има ясна връзка между диетите с високо съдържание на захар и по-ниската плодовитост при жените. Повишените нива на токсини, открити в преработените храни (като рафинирани въглехидрати и захари), както и възпалението, за което тези храни могат да допринесат в тялото, могат да имат вредно въздействие върху плода.

И не на последно място – водят до покачване на теглото – поредната причина за трудно зачеване.

Избягването на прекомерни количества захар, повече храни на растителна основа, пълнозърнести храни, качествени витамини и добавки е правилният начин!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай